Afbeelding
Foto:

Oldenzaal gaat fors bezuinigen

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal moet de komende jaren fiks bezuinigen. Stijgende kosten, minder inkomsten en veel onzekerheden drukken de financiële positie van de gemeente aanzienlijk. De burgemeester komt nog nét niet langs met de stofzuiger om bij u tussen de bankkussens kleingeld weg te halen, maar we gaan de ingreep zéker merken als Oldenzalers.

In september werd al duidelijk dat de gemeente er de komende jaren helaas negatiever voorstaat dan verwacht. Inkomsten en uitgaven zijn verre van in balans, wat met name te wijten is aan de grote uitgaven in het sociaal domein - alles wat te maken heeft met zorg en inkomen. De gemeente moest de afgelopen jaren steeds meer taken uitvoeren op dit gebied, terwijl bijdragen van het Rijk hiervoor juist terugliepen. Er ontstaat dan een onhoudbare situatie, waarbij de gemeente vaker en dieper in de spaarpot moest graaien. Voor komend jaar moet de gemeente 2 miljoen euro bezuinigen, oplopend tot 2,75 miljoen euro in 2023. "Helaas is het onvermijdelijk dat iedere Oldenzaler daar in meer of mindere mate iets van gaat merken.", aldus de gemeente.

Sobere bedrijfsvoering
De gemeente bespaart waar mogelijk op eigen kosten en beleid. Zo zal er geen nieuwe gymzaal gebouwd worden. Maar er zal ook versoberd moeten worden op inwoners-gerichte uitgaven. Zo noemt de gemeente een meer 'zakelijke regievoering' op het gebied van zorg. Er zal minder keuzevrijheid ontstaan en de goedkoopste, passende oplossing zal ingezet worden. Ook zal het wassen en strijken dat valt onder de WMO omgezet worden naar een algemene voorziening, waar iedereen gebruik van kan maken tegen een bepaald tarief.

Meer inkomsten
De gemeente wil ook meer inkomsten genereren, wat inwoners en ondernemers op diverse fronten gaan merken. Zo worden de parkeervergunningen duurder, de toeristenbelasting gaat omhoog naar het niveau van de andere NOT-gemeenten en de belangrijkste: de OZB gaat met 5 procent omhoog bovenop de inflatiecorrectie. Concreet levert dat voor een gemiddeld huishouden 14 euro extra kosten op.