Extra controle op samenstelling afval in verpakkingscontainers

OLDENZAAL - De komende tijd gaan Twente Milieu en de gemeente de samenstelling van het aangeboden verpakkingsafval nader controleren. Doel is om inwoners te stimuleren om nog beter deze afvalstroom te scheiden. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook in de eigen portemonnee door de lagere verwerkingskosten.

De meeste Oldenzalers zijn goed bezig om hun afval te scheiden; papier bij papier, groen- en etensafval in de GFT-bak, glas in de glasbak en verpakkingen... tsja, daar gaat het vaak nog wel eens mis. Want hoewel het bij de andere afvalstromen vaak duidelijk is wat er wel in mag, is dit bij de verpakkingscontainers vaak niet helemaal duidelijk. Twente Milieu heeft namelijk specifieke lijsten met items die er wel, maar ook vooral ook niet in kunnen. Zelfs inwoners die redelijk goed opletten kunnen hiermee wel eens in de fout gaan. Om mensen te wijzen op de actie worden 'slechte' containers voorzien van een oranje hanger met instructies, goed gesorteerde containers krijgen een groene hanger met een duimpje omhoog.

Controle
De komende tijd zal gekeken worden of mensen inderdaad goed hun afval scheiden in de verpakkingscontainers. Wanneer men afval ontdekt dat er niet in hoort, wordt de container niet geleegd. Men kan dan het foute afval verwijderen en de container opnieuw aanbieden. Naast dat 'gewoon' wel eens mis gaat, moet de controle ook bewust asociaal gedrag ontmoedigen. Het aanbieden van verpakkingsafval is gratis, terwijl men per keer betaalt voor aanbieden van restafval. Er is dan ook een perverse prikkel om dit afval in de verpakkingscontainers te gooien. Het gevolg is dat de hele lading in de vuilniswagen ongeschikt is voor hergebruik en alsnog de verbrandingsoven in gaat. Een klein deel van de mensen zorgt dus voor een grote kostenpost en doet hiermee het andere scheidingswerk van plaatsgenoten teniet.

Uitleg
Inwoners die graag nog even willen controleren wat wel en niet in de container mag, kunnen op www.twentemilieu.nl een uitgebreide uitleg vinden. Of download de Twente Milieu smartphone-app, die een afvalkalender heeft zodat u weet wanneer de bak aan de straat moet.