Afbeelding
Foto: Hans Engbers - Shutterstock

Budget startersleningen definitief op

OLDENZAAL - Starters op de woningmarkt kunnen helaas vanaf eind deze maand geen gebruik meer maken van de starterslening. Het budget werd eerder al verruimd, maar het is nu definitief op. Wel probeert de gemeente met ander beleid deze groep te helpen bij het vinden van passende woonruimte.

De jongere woningkopers in Oldenzaal maakten fanatiek gebruik van de starterslening. In 2019 en 2020 zijn in totaal 26 leningen verstrekt. Daarnaast hebben nog eens 10 starters een toewijzingsbrief ontvangen, waarmee zij een starterslening kunnen afsluiten. Het college van B&W heeft besloten nog eenmaal 200.000 euro in te zetten voor nog eens 5 extra startersleningen. Eind deze maand neemt de gemeente dan geen aanvragen meer in behandeling.

Einde starterslening
In de begroting voor 2021 zijn geen middelen voor continuering van de starterslening opgenomen. Door de afschaffing van de overdrachtsbelasting worden de kansen op een koopwoning voor een starter in 2021 wel vergroot. Met de starterslening werden de mogelijkheden van een starter op een koopwoning in Oldenzaal vergroot. De starterslening was een aanvullende lening bovenop de gewone (eerste) hypotheek. Deze aanvullende lening kon het gat overbruggen tussen de maximale hypotheek die een bank verstrekt en het bedrag dat nodig is om de eerste woning te kopen.

Andere maatregelen
Door de afschaffing van de overdrachtsbelasting worden de kansen op een woning voor een koopstarter in 2021 vergroot. De verlening van de starterslening is niet de enige maatregel in Oldenzaal. Het college zet ook in op meer woningaanbod door nieuw- en verbouw in bijvoorbeeld De Stakenbeek en De Graven Es. Het doel is om jongeren en starters meer kansen te bieden op een woning in Oldenzaal, zodat Oldenzaal een aantrekkelijke woonplaats is en blijft voor iedereen. Voor de gemeente is het behouden van deze jongere groep ook echt belangrijk voor de toekomst; wanneer jongeren wegtrekken naar andere gemeenten voor woonruimte dan tast dit de gemeenschapszin van Oldenzaal aan.