Afbeelding
Foto:

"Geen heilige huisjes bij komende bezuinigingen"

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal maakte eerder al bekend dat 2019 afgesloten werd met een negatief financieel resultaat. Helaas verergert de lopende crisis deze situatie nog verder. Inmiddels heeft het college van B&W een wat duidelijker inzicht en plannen om de tekorten niet té hoog op te laten lopen. Hiermee anticiperen zij ook al op de volgende raadsperiode. Inwoners gaan de komende maatregelen niet leuk vinden. Naast ongetwijfeld lastenverzwaringen moet ook fiks gesneden worden in uitgaven.

Oldenzaal sluit 2019 af met een tekort van 2,7 miljoen euro. De oorzaken zullen inmiddels bekend zijn: de gemeente geeft steeds meer uit aan het sociaal domein, terwijl de bijdragen van het Rijk achterblijven. En in tegenstelling tot veel andere taken kan de gemeente juist binnen dit dure taakveld niet zomaar schrappen. Immers, inwoners hebben ook bepaalde wettelijke rechten op ondersteuning, nog afgezien van de morele plicht die we als samenleving hebben.

Koerswijziging
De gemeente voerde de afgelopen jaren relatief goed financieel beleid. Het tekort afgelopen jaar was dan ook deels een bewuste keuze: samen met andere gemeenten gaf men een signaal af aan het Rijk dat gemeenten toch écht meer gecompenseerd moeten worden. Oldenzaal ligt nu al goed op koers voor de bezuinigingsdoelstellingen voor dit jaar, maar de gevolgen van de coronacrisis maken extra inzet noodzakelijk. Het college acht het noodzakelijk om nu de koers te verlengen met meer bezuinigingen, zodat de financiële positie bij de nieuwe raadsperiode weer goed op orde is.

Geen heilige huisjes
Dat dit een ingrijpende operatie gaat worden blijkt wel uit het eind vorige week verstuurde gemeentelijke bericht: "het voorstel is om hierbij geen heilige huisjes te laten bestaan, de situatie vraagt erom om alles bespreekbaar te laten zijn en om niet te werken met de kaasschaafmethode. Een verhoging van de lokale lasten (bovenop de reguliere indexering) is voor het college denkbaar om de pijn evenredig te verdelen in de samenleving."

Maatregelen
Op korte termijn wil de gemeente dit jaar het verwachte tekort terugbrengen naar 0. Zo kondigde de gemeente een vacaturestop aan, ook voor externe inhuur. De gemeenteraad draait daarnaast wat dingen terug, zoals de proef met een uur gratis parkeren. Op de middellange termijn wil het college structurele besparingen doorvoeren. Dit zou diverse vormen kunnen krijgen, zoals het schrappen van bestaande subsidies, afstoten van voorzieningen die nu geld kosten en versobering van alles waar nu gemeenschapsgeld naar gaat. Het college van B&W werkt de komende tijd deze bezuinigingsmaatregelen verder uit. Na de zomer komt men dan met een tussenstap als opmaat naar de Programmabegroting 2021.