Afbeelding
Foto:

Groenprojecten uitgesteld; tijdelijk bloemenlinten

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal investeerde de afgelopen jaren al fors in het verbeteren van de biodiversiteit in de gemeente. Meer groen, maar vooral ook meer bloemen en planten. Dit draagt bij aan het in stand houden van nuttige insecten zoals bijen. Er komen nu ook enkele tijdelijke bloemenlinten bij.

De gemeente Oldenzaal heeft de aanleg van enkele groenstroken in de stad uitgesteld. Het gaat hierbij om de stroken aan de Dr. Ariënsstraat, Dr. Nolenstraat/Stadsweide, het Plan Stakenbeek en bij Winkelcentrum De Thij. Deze stroken worden namelijk pas later dit najaar beplant. Aanleiding voor het uitstel is dat de diverse kwekers en leveranciers van het geplande groen kampen met ziekte en uitval. Hierdoor kunnen zij moeizaam planten leveren. Bijkomend probleem is dat het voorjaar nu al opmerkelijk droog verloopt; het is simpelweg geen goed idee om nu al nieuwe struiken en bomen te planten.

Tussenoplossing
Om toch wat groei en bloei in de groenstroken te hebben is besloten deze groenstroken tijdelijk in te zaaien met een bloemenmengsel. Dit bloemenmengsel zal hoofdzakelijk bestaan uit éénjarige bloemen, welke zeer geschikt zijn als voedselbron voor insecten. Voor met name bijen en vlinders. Dit levert dan mooie, kleurige bloemenlinten op. De gemeente Oldenzaal sluit hierbij aan bij de landelijke actie “Dag van de aarde” die op 22 april gehouden werd. Het inzaaien van bloemenlinten gebeurt binnenkort.

Gratis bloemzaden
De Groene Loper Oldenzaal – Losser ondersteunt deze actie samen met de Imkersbond Oldenzaal-Losser en De Höfte om daar waar mogelijk bloemenlinten te zaaien in de openbare ruimte, maar ook in uw eigen tuin. Heeft u een zonnig plekje in uw eigen tuin dat u ook wilt inzaaien, geef dan het aantal vierkante meters, de locatie en e mailadres door aan jan.oldekamp@gmail.com. U krijgt een bericht van hem wanneer u het aangevraagde bloemenzaad gratis kunt ophalen. De gemeente en andere partners hopen dat veel Oldenzalers dit op termijn doen om de vele nuttige insecten te helpen.