Afbeelding
Foto: Shutterstock

Website herdenkt bijna 600 oorlogsslachtoffers Oldenzaal

OLDENZAAL - Deze tijd had zo mooi kunnen zijn; de mix van ingetogen herdenken en het uitbundig vieren van vrijheid. In plaats daarvan zijn we een land in strijd; een land dat vecht tegen een onzichtbare vijand. Maar ondanks onze huidige strijd gaat ook het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en andere conflicten door; weliswaar op een laag pitje. Afgelopen week werd als onderdeel van het herdenkingsjubileum ook een bijzondere website gelanceerd.

Sinds 2 april is de website www.oorlogsdodenoldenzaal.nl officieel in de lucht. Als onderdeel van de 75 jaar bevrijding is het ook belangrijk om juist de slachtoffers te herdenken die vielen rond de oorlogshandelingen. Voor sommigen is er al een zichtbare, blijvende herinnering. Bijvoorbeeld op de monumenten die we bouwden en de Stolpersteine die op veel Twentse plekken liggen. Maar wie zijn de gezichten achter de namen? Wat is hun specifieke verhaal?

Brede groep
De website omvat de verhalen van bijna 600 mensen die omkwamen als gevolg van oorlogshandelingen in en rond de oorlog. De groep die er op staat is breed. Zo zijn de Joodse inwoners opgenomen die vermoord zijn tijdens de holocaust. Maar ook de slachtoffers die vielen tijdens de diverse bombardementen. Verder zijn ook de militairen die vochten tijdens de Duitse inval opgenomen in het register, evenals zij die sneuvelden in Nederlands Indiƫ.

Indringende verhalen
Bij veel slachtoffers staat een korte beschrijving van wie men was; familie die men had, de leeftijd bij overlijden en de omstandigheden. Waar bekend zijn de basale data ook aangevuld met uitgebreide, vaak indringende verhalen. Bijvoorbeeld van de uitgeputte dwangarbeiders die kort na terugkeer in Nederland overleden. Maar ook mensen die in de nadagen van de oorlog door zinloze wreedheden om het leven kwamen; bijvoorbeeld terugtrekkende Duitse soldaten die op burgers schoten. Tevens zijn de slachtoffers van het Oldenzaalse bevrijdingsfeest opgenomen in de lijst. Op 8 mei werd op de Groote Markt een bevrijdingsfeest gehouden met vuurwerk door Canadese troepen. Er ontstond een grote explosie; acht mensen kwamen om het leven.