Afbeelding
Foto:

Meer geld voor starterslening

OLDENZAAL - De beschikbaarheid van voldoende en vooral betaalbare woonruimte is een belangrijke prioriteit voor de gemeente Oldenzaal. Om de woningmarkt draaiende te houden heeft de gemeente samen met de woningcorporaties diverse instrumenten. Zo is de starterslening een handige methode om mensen hun eerste huis te kunnen laten kopen.

De starterslening zal inmiddels bij de meeste lezers redelijk bekend zijn. Het concept is relatief simpel: wanneer iemand een eerste woning wil kopen, kan men vaak minder lenen bij de bank dan de koopprijs van het beoogde huis. De starterslening is dan een gunstige extra lening die mensen via de gemeente af kunnen sluiten om dit gat te dekken. Hiermee is de eerste eigen woning voor jongere inwoners een stuk beter bereikbaar.

Populaire regeling
De starterslening voorziet in een belangrijke behoefte, zo concludeerde de gemeente Oldenzaal al vaker. Het afgelopen jaar zijn tussen april en december 10 startersleningen toegewezen. Hiermee is vrijwel het gehele gemeentelijk budget in zes maanden tijd ingezet. De gemeente ziet het dus als een heel doeltreffend middel om de doorstroming op de woningmarkt draaiende te houden. De gemeenteraad besloot afgelopen week dan ook om het budget voor de starterslening te verruimen. Zo kunnen ook in 2020 nog leningen verstrekt worden.

Onderzoek
Aanleiding voor de verruiming van het budget is ook een onderzoek dat vorig jaar uitgevoerd is met betrekking tot de kansen van jongeren op de Oldenzaalse woningmarkt. De meerderheid van Oldenzaalse jongeren woont graag in Oldenzaal en verhuist vaak binnen de stad. Zij zijn erg gericht op het kopen van een woning, wat nog goed mogelijk is met het huidige aanbod. Er worden nog steeds betaalbare woningen aangeboden tot 200.000 euro. Het probleem zit hem met name in de regelgeving, waardoor deze jongere kopers niet in aanmerking komen voor een dekkende hypotheek. Zeker voor alleenstaande jongeren is financiering uitdagend, zo concludeerde het onderzoek.