Afbeelding
Foto:

Mooi plan voor Singelpark

OLDENZAAL - Van het Singelpark een écht park maken, waarin de geschiedenis zichtbaar is, waarin gewandeld, gespeeld en genoten kan worden van het groen. Het park dat daarnaast de stad helpt bij de klimaatopgave: wadi’s voor de opvang van regen en bomen en planten voor de verkoeling. De gemeente heeft samen met architecten een ontwerp gemaakt voor het gehele Singelpark.

Met het nieuwe Singelpark krijgt het aanzicht van Oldenzaal een facelift, een groene ring die de overgang naar het historische centrum benadrukt en een aangenaam verblijfsklimaat biedt in aanvulling op de vele pleinen in de binnenstad. In het ontwerp zijn de verschillende opgaven in het Singelpark met elkaar en met de overige binnenstadontwikkelingen verbonden. Het plan combineert vele functies qua recreatie, sporten, ontmoeten en meer.

Geschiedenis
In het ontwerp wordt de geschiedenis teruggebracht door een doorlopende natuurstenen elementmarkering aan te brengen, die het voormalige verdedigingsstelsel van Oldenzaal markeert. De drie voormalige stadspoorten krijgen speciale aandacht in het schetsontwerp; deze verwijzen ieder naar een ander deel in de geschiedenis van de stad. Het textielverleden bij de Steenpoort, het Hanzeverleden bij de Bisschopspoort en de versterkte stad bij de Deurningerpoort.

Klimaatbestendig
Oldenzaal is met het Singelpark beter voorbereid op de toekomst. Er is in het park ruimte om wateroverlast te voorkomen en water vast te houden voor droge perioden. En er is meer groen voor verkoelende werking bij hitte en meer natuurlijke biodiversiteit. De vegetatie in de wadi’s gaat bestaan uit bloemrijke graslanden, geschikt voor natte bodems. Ook worden de bestaande bomen zoveel mogelijk behouden en aangevuld met streekeigen, inheemse bomen. Deze combinatie zorgt voor een ecosysteem dat belangrijk is voor het voorkomen van plagen, zoals de eikenprocessierups.

Planning
Het Singelpark wordt in delen uitgevoerd. Iedere keer wanneer een ontwikkeling in de omgeving van het Singelpark aangepakt wordt, worden de plannen voor het park ook uitgevoerd. Als de werkzaamheden in de Vijfhoek klaar zijn, starten de werkzaamheden.