Afbeelding
Foto:

Gemeenten Losser en Enschede willen afvalvrij worden in 2030

LOSSER - We zijn met zijn allen steeds beter bewust van onze milieu-voetafdruk. Ook het bewustzijn qua de afvalberg die we produceren is steeds groter. De gemeente Losser wil nu samen met de gemeente Enschede werken aan het afvalvrij worden als organisatie.

De gemeentelijke organisatie is breder dan mensen denken en produceert, net als een regulier huishouden of bedrijf, ook zijn eigen afvalberg. De ambitie is om ook dit bedrijfsafval nog duurzamer te laten verwerken.

Plannen
De gemeenten zijn bezig met het prikkelen van marktpartijen om na te denken over het zo circulair mogelijk verwerken van de bedrijfsgrondstoffen van 17 gemeentelijke panden. De gemeenten hebben zelf nog geen concreet uitgewerkte oplossing; ze willen de markt uitdagen en zo ook de ketensamenwerking stimuleren. Dit alles past binnen het bredere beleid van een zo circulair mogelijk systeem.

Bredere context
Met de nieuwe aanbesteding willen de gemeenten ook concreet uiting geven aan de 17 VN Werelddoelen die in 2030 een einde moeten maken aan armoede, klimaatverandering en ongelijkheid in de wereld. Voor gemeenten is dit ook een aanleiding om te kijken naar hun eigen mogelijkheden om hier positief aan bij te dragen. Op 17 maart organiseren de beide gemeenten een marktontmoeting voor geïnteresseerde partijen. Kijk op: www.losser.nl voor meer informatie over deze ambitie.