Afbeelding
Foto:

Proef met achteraf betalen voor parkeertijd Molkenboer

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal probeert de binnenstad op diverse manieren steeds aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Ook op het gebied van parkeren zoekt de gemeente naar steeds klantvriendelijker opties. Een nieuwe proef op het Molkenboer terrein moet dit verder verbeteren.

Het betaald parkeren heeft nu nog vaak een belangrijke valkuil: bezoekers moeten vooraf bepalen hoe lang zij willen staan. Dit heeft als gevolg dat mensen minder ontspannen winkelen en eerder de binnenstad verlaten. Afgelopen week ging de nieuwe proef van start, met als doel om nog meer mensen naar de binnenstad te trekken én langer hier te houden. Na een half jaar wordt geëvalueerd. De verwachting is dat ‘achteraf betalen’ meer gemak oplevert voor parkeerders.

De proef
Bij het parkeren krijgen parkeerders geen kaartje, ze hoeven alleen bij terugkomst het kenteken in te voeren en te betalen bij de automaat. Het voordeel hiervan is dat bezoekers niet vooraf hoeven te bedenken hoe lang ze wegblijven en misschien tussendoor terug moeten om bij te betalen. Het werkt zo: als parkeerders de parkeerplaats oprijden, maakt een camera een foto van het kenteken. Bij vertrek betalen ze bij de parkeerautomaat: het kenteken wordt ingevoerd en de automaat bepaalt het tarief. Als parkeerders uitrijden, fotografeert de camera het kenteken opnieuw en controleert of er betaald is. Is dat niet het geval, dan ontvangt zij na enige tijd, het verzoek om alsnog te betalen. Is er wel betaald, dan verdwijnt de foto uit de database. Vergunninghouders uit de binnenstad kunnen op het terrein nu nog blijven parkeren. De camera zal hun kenteken herkennen als dat van een vergunninghouder.

Aanpassingen
Om het kenteken-parkeren mogelijk te maken veranderen de in- en uitritten. Tijdens de proefperiode komt er één inrit aan de Pastoriestraat en één uitrit aan de Steenstraat. Dit is nodig vanwege de opstelling van de camera’s die de kentekens fotograferen. De rijrichting staat duidelijk aangegeven met pijlen en borden. Op borden, doeken en op het wegdek staan instructies over het parkeren en betalen.