Afbeelding
Foto:

Zevende editie Twents Buutfestival

OLDENZAAL - Vijf jaar is het geleden geleden dat ik werd uitgedaagd door vrienden om deel te nemen aan het jaarlijks Buutfestival dat werd georganiseerd door de Oldenzaalse Narrengroep De Muiters.

Aangemoedigd, maar onder voorwaarden, liet ik mij verleiden en nam deel aan het tweede Buutfestival. Een heel bijzondere ervaring want het werd mij die avond groen en rood voor de ogen. Annet Meijerink kon mijn trein niet tot stoppen brengen. Ik eindigde als laatste in de rij, maar wel met de door vrienden toegezegde bijdrage voor het goede doel. Ik kijk nu vol tevredenheid terug op deze unieke ervaring. En dan is het nu weer zo ver. In Twente en andere landsstreken en zeker niet uit Oldenzaal weg te denken is het Twents Buutfestival. Buutreedners brengen kunst en cultuur samen. Daarom graag uw aandacht voor het zevende Buutfestival.

Brede insteek
De zevende editie van het jaarlijkse Twents Buutfestival belooft een heel mooie te worden met een bonte keur aan deelnemers, die dit keer niet alleen uit Twente komen. Zo hebben zich ook Daniël Schmitz uit 's Heerenberg en Koop Drost uit Zuidwolde ingeschreven. Schmitz, lid van carnavalsvereniging d'Olde Waskupen in zijn geboortestad, was in 2018 winnaar, zowel bij de vakjury als bij de publieksjury, van het Achterhoeks Buut kampioenschap. Koop Drost speelt al jaren zalen in Drente en Groningen plat en deed reeds in een vorige editie van het Twents Buutfestival mee. Verder geven 'grote' namen als Bennie Oude Oosterik/Bets Pikstrik (Langeveen), Bennie Morsinkhof/Karel van de Kate (Haaksbergen en winnaar jury/publieksprijs 2018), René Booijink (Tubbergen en in 2015 winnaar van de Zilveren Narrensteek) en Harrie Nordkamp/Harm van Oaln Dieks (Overdinkel) acte de présence. Het organiserende Theaterbureau Mélange is zeer verheugd over de deelname van de jeugdige Guido Tijman uit Denekamp die bewijst dat er nog toekomst zit in de Buutreednersstiel. Het zevende Twents Buutfestival wordt gepresenteerd door Jeroen Bekke, zelf winnaar in 2017, zowel van de vakjury-, als publieksprijs.

Randprogramma
De avond wordt muzikaal, als vanouds, opgeluisterd door Chris (van den Heuvel) & zijn Buutboys en Oons Hemman (Nijhuis) zal weer het bekende Buutlied 'Met n'n Lach en n'n Troan' laten horen. Naast de vakjuryprijs (een bronzen beeldje van kunstenares Antoinette de Ruiter) is er de publieksprijs van dagblad de Twentsche Courant Tubantia te winnen. Voor alle deelnemers is er een speciale plaquette. Het zevende Twents Buutfestival wordt gehouden op zaterdag 26 oktober, aanvang 20.00 uur in Stadstheater de Bond in Oldenzaal. Er zijn nog kaarten à € 22,50. Voor meer informatie: www.melange.nu

Foto en deel tekst: Spoor Henkie.