Afbeelding
Foto:

Gemeenten zoeken goed idee voor lokale duurzaamheid

TUBBERGEN / DINKELLAND - De gemeenten Dinkelland en Tubbergen zijn op zoek naar goede ideeën voor het verbeteren van duurzaamheid.

Beide gemeenten werken op hun eigen manier aan het duurzamer maken van hun lokale gemeenschap. Dit is ook echt een noodzaak; zo halen beiden Earth Overshoot Day aan als aanleiding. Op 29 juli dit jaar hebben we wereldwijd al meer grondstoffen verbruikt dan de aarde in een jaar kan maken. Dat kan niet langer zo doorgaan, signaleren ook de gemeenten.

Dinkelland
De gemeente Dinkelland zoekt samen met Natuur en Milieu Overijssel een goed idee om energie te besparen en lokaal duurzame energie op te wekken. "Duidelijk is dat dit een grote opgave is en medewerking vraagt van allerlei partijen. Ook van de inwoners.", benadrukt wethouder Ben Blokhuis. In Dinkelland is een energiefonds van kracht, waarmee bedrijven, instellingen, verenigingen en energiecoöperaties een bijdrage kunnen krijgen voor duurzame projecten. Meer informatie is te vinden op www.energiefondsdinkelland.nl. Inwoners die een goed idee hebben kunnen dit voor 30 september indienen via de website www.natuurenmilieuoverijssel.nl. De ideeën worden beoordeeld op diverse aspecten, waaronder originaliteit, haalbaarheid, opbrengst van energie, of het vaker op andere plekken ingezet kan worden, welke participatiemogelijkheden er zijn en in hoeverre anderen mee kunnen investeren. De winnaar krijgt begeleiding door een energie-initiatievenmakelaar van de Provincie Overijssel om het idee uit te werken tot een concreet plan.

Tubbergen
In Tubbergen is de stichting EssenKracht actief. Deze ondersteunt nieuwe projecten voor duurzame energieopwekking. "Wij zijn benieuwd naar out-of-the-box ideeën. Innovatieve plannen, waarbij duurzame energie wordt opgewekt en waarvan de inwoners vinden dat het past in de omgeving. Sommige mensen willen geen grote zonneparken of windmolens, maar wat dan wel?", relativeert Harald Zegeren van EssenKracht. De Tubbergse ambitie is om in 2023 ruim 20 procent van de benodigde energie duurzaam op te wekken. Ideeën moeten voor 1 oktober ingediend worden via www.essenkracht.nl