Afbeelding
Foto:

Panden gesloten
vanwege drugslab

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal heeft een tweetal panden de komende drie maanden gesloten. Enkele weken geleden werd in de panden aan de Kleibultweg 4 en 6 een drugslab ontdekt.

Burgemeester Patrick Welman besloot om op basis van het Damocles-beleid de panden per 13 december gesloten te verklaren voor een duur van drie maanden. De panden werden gecontroleerd in de toen lopende 'Week tegen Ondermijning'. Een samenwerking tussen de gemeente, politie, Belastingdienst, RIEC en het Openbaar Ministerie. De controles werden gehouden omdat er al langer signalen waren van ondermijnende activiteiten vanuit deze panden aan de Kleibultweg.

Langer in bedrijf
Het onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie Oost-Nederland wees uit dat het betreffende drugslaboratorium al een tijdje in gebruik was voor de ontdekking. Het is niet echt vast te stellen hoe lang het al precies in werking was. Er zijn inmiddels ook twee aanhoudingen verricht; een 33-jarige man uit Soest werd toen al aangehouden, enige tijd later werd een 38-jarige Oldenzaler aangehouden. Het onderzoek is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden daarom niet uitgesloten.

Risico's
Burgemeester Patrick Welman waarschuwt pandeigenaren nogmaals om alert te zijn op dit soort ondermijnende criminaliteit. Dit brengt zowel op korte als lange termijn grotere risico's met zich mee, zowel voor de verhuurders als voor de samenleving als geheel. Zo loopt de pandeigenaar het risico op schade aan zijn panden wanneer hij niet weet wat er precies gebeurt. En de pandeigenaar die wél meegaat in dit soort ondermijnende activiteiten loopt niet alleen het risico op rechtsvervolging, maar ook bijvoorbeeld bedreiging door criminelen. Drugslabs leveren ook een risico op voor omwonenden vanwege het gebruik van risicovolle chemicaliën. Nederland is wereldwijd koploper op het gebied van de productie van synthetische drugs. De drugsproductie zou goed zijn voor bijna 19 miljard euro. Synthetische drugs zijn lucratief om te produceren vanwege een hoge productie op een relatief kleine locatie, in tegenstelling tot een wietkwekerij.