Afbeelding
Foto:

Plan van aanpak voor verkeersknelpunten

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal heeft een plan van aanpak gemaakt om de verkeersveiligheid in de omgeving flink te verbeteren. Al langere tijd stonden een aantal verkeerssnelpunten bij de gemeente op de radar.

Al in maart werd een prioriteitenlijst gemaakt met verkeersknelpunten die verbeterd moeten worden. Vorige week werd een vervolg gemaakt hierop met een volgorde waarin deze knelpunten worden aangepakt. Het kruispunt aan de Schipleidelaan bijt het spits af. Dit zal volgend jaar worden aangevuld met nog meer knelpunten, waaronder acht fietsknelpunten.

Veel voor fietsers
Vooral voor fietsers moet de verkeersveiligheid aanzienlijk verbeteren met de plannen die de gemeente nu heeft. Voor 2020 staat onder andere een herinrichting van de Kloosterstraat en de Berkstraat op de gemeentelijke agenda. Bovendien wordt een nieuwe, bewaakte fietsenstalling gerealiseerd in de Oldenzaalse binnenstad en wordt het fietspad langs de Oude Rondweg opgehoogd. Tenslotte zullen de verkeerslichten op het kruispunt van de Spoorstraat worden aangepast, komt er een plateau aan de J. van Burenlaan met de Vondellaan om de snelheid van automobilisten te minderen. De tunnel aan de Spoorstraat zal worden uitgebreid met een dubbelzijdig fietspad. En er is nog meer goed nieuws voor fietsers: de gemeente wil her en der in de gemeente kruispunten "fietsvriendelijker" maken. Dit doen ze door de voorrangssituatie te wijzigen. Waar ze nu op de meeste plekken voorrang moeten verlenen, krijgen ze in de nabije toekomst voorrang op het andere verkeer op acht kruispunten.

Kostenplaatje
De veranderingen brengen een aardig kostenplaatje met zich mee. Dit zal gedeeltelijk worden gedekt door een subsidie van 20.000 euro vanuit de provincie Overijssel. Daarnaast heeft het college de gemeenteraad om een krediet van 55.000 euro gevraagd om de plannen te kunnen uitvoeren. De raad moet hierover nog een besluit nemen.