Afbeelding
Foto:

Financieel minder sterk, maar de gemeente blijft ambitieus

OLDENZAAL - Onlangs presenteerde het college van de gemeente de programmabegroting. Hieruit bleek een wat minder positief financieel beeld voor de gemeente de komende jaren. Toch wil Oldenzaal de plannen die gemaakt zijn alsnog blijven uitvoeren.

Ten opzichte van vorig jaar moet de gemeente Oldenzaal nu iets inleveren. Toch is het geen reden voor financiele zorgen, zo benadrukken ze. "De tekorten van Oldenzaal zijn naar objectieve maatstaven niet hoog en de reservepositie redelijk stevig. Wel dreigt de algemene reserve zonder aanvullende maatregelen in de huidige planperiode beneden de door de gemeente zelf benoemde ondergrens te komen. De tekorten zijn - ondanks de inzet van een aantal maatregelen - niet volledig te dekken. Oldenzaal schrijft dan ook een aantal jaren rode cijfers."

Sociaal domein
Het tekort komt, zoals bij veel andere gemeenten, vooral voort uit de kosten voor het sociale domein. Vanwege de verlaagde bijdrage die de gemeente ontvangt van Het Rijk in combinatie met de altijd nog stijgende kosten, ontstaat een gat dat op andere manier opgevuld zal moeten worden. Toch wil de gemeente niet dat de bezuinigingen ten koste van de ontwikkeling van Oldenzaal gaan. Het college stelt voor om op gepaste wijze te blijven investeren. Hieronder valt onder andere de ontwikkeling van de binnenstad, de dienstverlening, openbare ruimtes en huisvesting voor scholen. Ook is er extra geld gereserveerd voor projecten die bijdragen aan Oldenzaal als aantrekkelijke woonstad, duurzaamheid en verkeersknelpunten.

Bezuinigingen
Om het tekort op te vullen, kiest de gemeente voor een pakket aan maatregelen waarbij de lasten worden verdeeld. De verbouwing van Vondersweijde wordt nog een aantal jaren uitgesteld en de gemeente gaat de huur opzeggen van het Maatschappelijk Plein aan de Ganzenmarkt. Ook inwoners zullen een deel van deze lasten dragen; de OZB zal iets worden verhoogd. Ook in het sociale domein worden bezuinigingen doorgevoerd. De WMO zal het met iets minder moeten doen, en ook de subsidies aan derden zullen dalen. Wel kiest de gemeente er bewust voor om de armoedebestrijding onveranderd te laten.