Afbeelding
Foto:

Oldenzaal stelt afvalbeleidsplan vast

OLDENZAAL - De gemeenteraad van Oldenzaal boog zich maandagavond over het nieuwe afvalbeleidsplan. De gemeente wil de inzameling van de diverse afvalstromen wat anders uit gaan voeren; onder meer om verdere prikkels voor recycling te geven. Naar goed Oldenzaals gebruik leverde een en ander felle discussies op bij de raadsbehandeling.

Oldenzalers met een redelijk politiek geheugen weten zich nog te herinneren dat de wijziging van de duobak naar gescheiden bakken en de invoering van het gedifferentieerd afvaltarief allemaal felle discussies opleverden. De nieuwe wijzigingen in het afvalbeleidsplan waren dan ook geen uitzondering op deze regel. De gemeenteraad had ruim een uur nodig voor het kenbaar maken van de diverse standpunten en onderbouwingen. Burgemeester Patrick Welman was dan ook zichtaar blij dat men door kon naar de definitieve besluitvorming met stemming.

Voorstel
Het voorstel zoals besproken omvatte diverse wijzigingen en ambities. Waaronder het wijzigen van de inzamelfrequentie van restafval, van eens per twee weken naar eens per maand. Daarnaast moeten inwoners van de hoogbouw ook mogelijkheden krijgen om hun afval gescheiden aan te leveren. Verder zou hiermee al een formeel besluit genomen worden om op 1 januari 2023 over te gaan op 'omgekeerd inzamelen', waarbij inwoners hun restafval zélf weg moeten brengen. Nuttige afvalstromen zoals GFT, papier en verpakkingsafval worden dan nog wel aan huis opgehaald. Uit afvalonderzoek blijkt namelijk dat er bij het restafval nog veel bruikbare gronstoffen zitten die goed gescheiden kunnen worden.

Het besluit
De raad ging uiteindelijk akkoord met het plan, maar nam wel een VVD-amendement over, waarmee de het omgekeerd inzamelen voorlopig komt te vervallen - in ieder geval als onderdeel van deze besluitvorming. De raad ziet dit nog als een stap te ver voor de inwoners. Een amendementen van D66 over het gelijktijdig verhogen van de inzamelfrequentie van verpakkingsafval werd verworpen.