Evaluatie Oldenzaalse jeugdraad

OLDENZAAL - De Oldenzaalse jeugdraad gaat door met nieuw enthousiasme. Deze week boog de Oldenzaalse gemeenteraad zich over de eerste evaluatie van deze jeugdraad, die in 2018 ingesteld werd.

Het doel van de Oldenzaalse jeugdraad is om jongeren van 12 tot en met 18 jaar actiever mee te laten praten over het opstellen, uitvoeren en evalueren van gemeentelijk beleid. De ervaring leert dat kinderen en jongeren over het algemeen maar een beperkte interesse hebben in politiek - zeker op lokaal niveau - terwijl er belangrijke thema's aan bod komen. Bijvoorbeeld de kwaliteit van lokale voorzieningen, een levendige gemeenschap, kansen om werk te vinden en woningbouwbeleid.

Lastig jaar
De eerste evaluatie levert een positief maar gemengd beeld op. Zo waren er wel diverse opstartproblemen. Aan de andere kant bleek de animo om zitting te nemen in de jeugdraad groot. Iets té groot zelfs; afgelopen jaar waren er 19 leden, waarvan 8 uiteindelijk weer afvielen gedurende het jaar. De gewenste samenstelling is nu maximaal 15 leden. Bij de raadsbehandeling maandag werd Sacharja Numan toegevoegd. Verder werd gepraat over thema's zoals vandalisme en uitgaan, maar ook acties gehouden voor het rookverbod bij sportclubs en promotie op de scholen.