Afbeelding
Foto:

Verhalendag over 75 jaar vrijheid

OLDENZAAL - Volgend jaar vieren we dat Oldenzaal al 75 jaar in vrijheid mag leven en de gemeente is al geruime tijd bezig met de voorbereidingen van deze viering. Ze staan erop dat dit moment niet geruisloos aan ons voorbij zal gaan en de eerste van een reeks activiteiten in dit thema zal op zaterdag 21 september plaatsvinden.

Tijdens de verhalendag op 21 september zullen waargebeurde verhalen over de oorlog in Oldenzaal worden verzameld en op papier gezet. Om ook de volgende generatie bewust te maken van de gebeurtenissen die hebben geleid tot ons huidige leven in vrijheid zullen schrijvers hun best doen om deze verhalen te beluisteren en vast te leggen. Tijdens verhalendag is iedereen welkom om zijn of haar verhaal te delen. De gemeente roept dan ook iedereen op om deze mensen aan te sporen om naar de verhalendag te komen. De dag zal in het teken staan van deze vaak indrukwekkende, persoonlijke verhalen over hoe zij en hun omgeving het leven in Oldenzaal hebben ervaren in de jaren van oorlog. De schrijvers zullen zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur aanwezig zijn in het stadhuis om de vertellers te ontvangen.

Een bijzonder jaar
De organisatie van verhalendag ligt bij het Oldenzaalse Comité Nationale Feest- en Gedenkdagen. Zij kregen van het college van B&W een eenmalig bedrag van 15.000 euro ter beschikking voor het organiseren van extra activiteiten rondom deze mijlpaal van een vrij Oldenzaal. Vanwege dit bijzondere jaar zal het comité extra haar handen uit de mouwen steken met bijzondere, memorabele activiteiten rondom het thema. Het hele jaar 2020 zal in het teken van vrijheid staan voor de stad, met de officiële aftrap komend weekend tijdens verhalendag. Hierna zullen nog tal van diverse activiteiten georganiseerd worden die gerelateerd zijn aan dit onderwerp. Zij hebben als voornaamste doel om de herinneringen en levenslessen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog levend te houden voor de komende generatie. Door deze verhalen nu vast te leggen worden ze goed en eeuwig bewaard voor komende generaties.