Afbeelding
Foto: Shutterstock

Oldenzaal versobert taken
en verhoogt lasten inwoners

OLDENZAAL - De gemeente moet aanvullende maatregelen nemen om de komende jaren financieel gezond te blijven. Investeren op kerntaken is het devies, en efficiënter werken waar mogelijk. En ja: ook de inwoners gaan wat merken van de maatregelen.

Het is geen verrassing dat ook Oldenzaal kampt met financiële uitdagingen op korte en langere termijn. Gemeenten moeten meer doen met minder middelen, waarbij de uitgaven in het sociaal domein een zware wissel trekken op de lokale begrotingen. Het college van B&W stelt nu een pakket aan maatregelen voor om zoveel mogelijk ambities uit te voeren en tekorten zoveel mogelijk tegen te gaan. Investeringen in de binnenstad, openbare ruimte, verbeteren van de dienstverlening en huisvesting voor scholen blijven wel overeind.

Zorgen
Bij de vaststelling van de gemeentelijke jaarstukken bleek al dat er zorgwekkende uitzichten zijn voor de gemeente, met verder oplopende tekorten. De gemeente ontvangt simpelweg te weinig van Het Rijk om de kosten in het sociaal domein te dekken, waardoor de gemeente het tekort bij moet passen. Het probleem is dat door vergrijzing de zorgbehoefte ook steeds groter is en de tarieven bij aanbieders ook doorstijgen.

Maatregelen
Het college bedacht diverse maatregelen om de kosten te drukken; zo worden diverse projecten wat vooruit geschoven zoals de renovatie van sportcentrum Vondersweijde. Daarnaast wordt er minder geld gereserveerd voor de ambtelijke organisatie en de gemeente zegt de huur op van het Maatschappelijk Plein aan de Ganzenmarkt.

De burger
Ook de inwoners gaan wat merken van de plannen; de gemeente wil onder meer de OZB verhogen. Verder gaat de gemeente ook kijken naar het terugdringen van de uitvoeringskosten in het sociaal domein. Zo zal er wat versoberd worden bij de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Verder worden subsidies aan derden teruggeschroefd. De gemeente hoopt dat veel maatschappelijke partners mee zullen denken over het nog efficiënter werken en terugdringen van de kosten.