Afbeelding
Foto:

Oldenzalers recyclen steeds beter

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal wil de hoeveelheid restafval in de stad nog verder terugdringen. De afgelopen jaren heeft de gemeente al veel nieuw beleid opgezet om een deuk te maken in deze afvalberg, waaronder de invoering van het gedifferentieerd afvaltarief.

Het terugdringen van de hoeveelheid restafval is zowel een lokale als regionale ambitie; uiteindelijk moeten we toe naar een afvalloos Twente. Dat betekent niet dat er niets meer in de afvalbak gaat, maar wel dat het in de juiste afvalbak gaat. Lang niet alle inwoners zijn namelijk even actief bij het goed scheiden van hun afval.

Huidige situatie
In 2017 voerde de gemeente Oldenzaal het gedifferentieerd afvaltarief (diftar) in. Ook veel andere gemeenten kozen voor dit systeem, waarbij inwoners per keer betalen voor het aanbieden van een bak of zak met restafval. Het inleveren van papier, verpakkingen en GFT-afval is dan wel gratis. Wie dit goed doet, houdt uiteindelijk vrijwel geen restafval over. Sinds de invoering van Diftar is de hoeveelheid restafval per inwoner bijna gehalveerd; van 196 kilo per inwoner in 2016 tot 110 kilo afgelopen jaar.

Prikkels
De gemeente zet al in op voorlichting over het belang van afval scheiden en de voordelen voor de inwoners. Door goed scheiden dalen namelijk ook de verwerkingskosten. Om dit verder te stimuleren wil de gemeente met ingang van volgend jaar de inzamelfrequentie van restafval verlagen van twee- naar vierwekelijks.

Omgekeerd inzamelen
Het Oldenzaalse college van Burgemeester en Wethouders kondigt ook al aan nog verder te willen gaan. Per 1 januari 2023 wil de gemeente toe naar omgekeerd inzamelen. Hierbij haalt de inzamelaar alleen nog de 'nuttige' afvalstromen op zoals papier, verpakkingen en GFT. Het restafval moeten mensen dan zélf wegbrengen. Er moet nog wel gekeken worden naar de gevolgen en mogelijke oplossingen voor mensen met een mindere mobiliteit. Ook stelt het college voor om inwoners van hoogbouw de mogelijkheid te geven ook hun GFT-afval gescheiden aan te leveren. Dit moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk grondstoffen hergebruikt kunnen worden.