Twente werkt samen aan klimaatdoelen

TWENTE - Nederland heeft het klimaatakkoord van Parijs ondertekend, dat betekent dat we veel veranderingen moeten doorvoeren. Op regionaal gebied wordt dit gedaan met een Regionale Energiestrategie. Ook de Twentse gemeenten hebben zo'n RES ondertekend.

In 2050 moet Twente energieneutraal kunnen werken: we moeten van de fossiele brandstoffen af en zelf zogenaamde groene energie kunnen opwekken uit bijvoorbeeld wind- of waterkracht. In de Twentse Energiestrategie werken alle belangrijke partijen samen om dit te bereiken. De gemeenten gaan om tafel met onder andere de waterschappen, de provincie, Enexis, Coteq en ook inwoners en bedrijven. Het gezamenlijke doel is om een strategie op te stellen waar iedereen zich in kan vinden. Dit betekent dat de kosten op een eerlijke manier gedeeld moeten worden, maar ook dat men rekening moet houden met de impact op het landschap bijvoorbeeld.

Vier uitdagingen
De gemeente Oldenzaal heeft net als Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Dinkelland, Haaksbergen, Losser, Tubbergen en Twenterand getekend voor een samenwerking in de Twentse Energiestrategie, afgekort tot TES. Het primaire doel is om vier grote uitdagingen uit te werken: bewustwording en zo ook draagvlak creƫren, energie besparen in gebouwen, de industrie en mobiliteit, het opwekken van duurzame energie en de opslag van energie zodat de vraag en het aanbod op elkaar afgestemd kan worden. Elke gemeente zal afzonderlijk te werk gaan om op lokaal gebied te bekijken wat nodig om de klimaatdoelen te behalen.