Afbeelding
Foto:

Oldenzaal steunt verenigingen met lokaal sportakkoord

OLDENZAAL - Verenigingen vervullen een belangrijke functie voor inwoners, en daarom wil de gemeente Oldenzaal de lokale (sport)verenigingen steunen en gezond houden. De gemeente werkt momenteel aan de aanstelling van een sportformateur.

De gemeente diende onlangs een intentieverklaring in voor het aanstellen van een sportformateur. Deze zal als functie krijgen om een lokaal sportakkoord te krijgen. Dit landelijke initiatief van sportminister Bruno Bruins zet in op het promoten van sport en het toegankelijk maken van sportverenigingen voor inwoners. Met een lokaal sportakkoord stelt de minister een budget beschikbaar dat de gemeente kan gebruiken voor lokale sportverenigingen. De Twentse gemeenten zullen ieder 10% van hun formateursbudget beschikbaar stellen om een sportformateur aan te kunnen stellen voor de gehele regio. De minister zal, bij goedkeuring, 15.000 euro beschikbaar stellen voor dit doel. In mei zal de minister een beslissing maken hierover.

Ook cultuur
Hoewel het sportakkoord is gericht op sportvereniging, besloot het college om zich hier niet tot te bewerken en ook culturele verenigingen te steunen. Ze verbreden het plan door verenigingen te combineren met zorginstellingen, onderwijs, welzijn en het bedrijfsleven. Hiervoor wordt door de gemeente een adviseur maatschappelijke vitaliteit aangesteld. Deze zal de verenigingen verbinden met de andere organisaties en tevens richten op het betrekken van vrijwilligers.

Doelstellingen
Sportwethouder Rob Christenhuzs geeft aan dat het sportakkoord aansluit bij de doelen van het college: "Ons doel is om álle inwoners te laten genieten van sport en beweging. Daarom willen we het beschikbare geld investeren in sportverenigingen en samen met de verenigingen invulling geven aan de sportakkoorden" Als het bedrag wordt toegekend heeft de gemeente 2 jaar de tijd om dit te investeren in de lokale verenigingen