Afbeelding
Foto:

Oudere moet deel kunnen nemen aan cultuur

OLDENZAAL - Deelname aan kunst- en culturele activiteiten hoort bij het leven. Of je nu zelf aan de slag gaat op een kunstzinnige manier of geniet van een voorstelling of andere uiting. Maar voor senioren is cultuurdeelname niet altijd meer vanzelfsprekend. Daarom is in Oldenzaal het project Twents Zilver in ontwikkeling.

De gemeente Oldenzaal en de Kaliber Kunstenschool voeren dit project uit. Door vergrijzing zijn er ook steeds meer eenzame ouderen en cultuurdeelname kan helpen om dit tegen te gaan. Om dit te realiseren zijn de gemeente en Kaliber op zoek naar meer partners. De gemeente heeft een convenant getekend met het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie om zo gebruik te kunnen maken van een subsidie van 40.000 euro. Dit komt uit de regeling Age Friendly Cultural Cities en is de komende twee jaar geldig.

Bijeenkomst
Om meer deelnemende organisaties te vinden wordt er een thematische bijeenkomst georganiseerd voor belangstellenden op woensdag 15 mei a.s. om 16:00 uur Zowel cultuuraanbieders als vrijwilligers en medewerkers vanuit zorg en welzijn kunnen zich op deze avond laten informeren over het project én bekijken of zij iets kunnen bijdragen. Het convenant en de subsidie zijn bedoeld om ouderen actief te laten deelnemen aan culturele activiteiten. Hiermee wordt zelfontplooiing gestimuleerd en wordt ingezet op verbetering van de gezondheid (fitheid), leefbaarheid, betrokkenheid en participatie van ouderen.

Zilvercoaches
Het programma van Twents Zilver is er op gericht om lokale kunstprofessionals en amateurs op te leiden tot Zilvercoaches en vervolgens culturele activiteiten bij de mensen thuis te brengen, op zorginstellingen en in de wijk. Hiervoor is samenwerking gezocht met de stichting Fit-ART, die veel ervaring heeft met het inzetten van kunst voor welzijn en leefplezier. De activiteiten zullen op verzoek van de deelnemers mogelijk worden gemaakt. Ze sluiten dus direct aan bij de behoefte vanuit de oudere zelf en kunnen bestaan uit verschillende kunstdisciplines, bijvoorbeeld muziek, dans, beeldende kunst en erfgoed.