Afbeelding
Foto:

Bijdrage voor nieuwbouw Dierenopvangcentrum

OLDENZAAL - De D66-gemeenteraadsfractie roept het college van Burgemeester en Wethouders op om eenmalig 50.000 euro bij te dragen aan de realisatie van een nieuwe kattenolpvang bij het Dierenopvangcentrum Oldenzaal.

De dierenopvang heeft afgelopen jaar al 160.000 euro ingezameld voor realisatie van een nieuwe kattenopvang en benodigd onderhoud. in totaal is echter zo'n 235.000 euro nodig. De dierenopvang heeft zo'n 40 vrijwilligers en verricht belangrijk maatschappelijk werk. Niet alleen in de opvang voor de dieren, maar ook voor mensen die hier bijvoorbeeld als dagbesteding aan de slag zijn..

Wettelijke taak
Volgens D66 fractievoorzitter Mari Ailo-Zaia heeft de gemeente de wettelijke plicht om een gevonden dieren twee weken in bewaring te nemen. De gemeente lijkt aan deze plicht te voldoen door geld uit te keren aan DOC Oldenzaal om de kat op te vangen. Er wordt echter geen rekening mee gehouden hoe lang het dier daadwerkelijk wordt verzorgd en of er voldoende opvangplaatsen zijn. In 2017 bleek een dier gemiddeld 46 dagen in het dierenasiel te verblijven en in 2018 is dit wegens de uitbraak van ziektes opgelopen naar 71 dagen. Het dierenasiel mag de dieren bij ziektes niet uitplaatsen. D66 Oldenzaal vindt het daarom vreemd dat het college beweert zich aan de wettelijke plicht te houden, terwijl de zorgplicht over de dieren veel langer duurt en het aantal opvangplaatsen in het gedrang komt.

Uitdaging
Het Dierenopvangcentrum Oldenzaal kampte net als andere landelijke opvanglocaties met grote uitdagingen de afgelopen jaren. Zo nam de hoeveelheid ingeleverde dieren door particulieren toe tijdens de economische crisis, maar ook werden meer dieren op straat gedumpt. Het ging dan niet zelden om dieren op leeftijd, met medische problematiek en dus een matige kans op adoptie.

Voorkeur nieuwbouw
Het huidige gebouw van DOC Oldenzaal aan de Boerskottenlaan is gedateerd en heeft veel onderhoud nodig. Onderhoud waar geen geld voor beschikbaar is. Ook voldoet het gebouw niet aan de vraag van het aantal dieren die opgevangen dienen te worden. Verder zorgt het hebben van meer (verschillende) ruimten, zoals gepland in de nieuwbouw, voor minder de kans op ziektes.

Budget bijna rond
DOC Oldenzaal heeft naar alle mogelijkheden gezocht om het budget bij elkaar te krijgen. Na veel inspanning is via donaties, giften, fondsenwerving en crowdfunding een mooi bedrag van €160.000,- ingezameld. Voor de nieuwbouw mist er echter nog €75.000,-. Gezien de maatschappelijke functie van DOC Oldenzaal, vindt D66 het belangrijk dat het college eenmalig een bedrag van €50.000,- uitkeert. Het gaat immers om de toekomst van DOC Oldenzaal enerzijds en de wettelijke plicht van de gemeente anderzijds te borgen, en toekomstbestendig te maken.