Afbeelding
Foto:

Gemeente en deelnemers enthousiast over sport-inburgering

OLDENZAAL - Sport is een goede manier om te integreren in de samenleving. Uit welke hoek van de wereld je ook komt, welke taal je ook spreekt of welke religie je hebt: samen achter een bal aan rennen is een universele waarde. Het is dan ook niet verrassend dat het project Sportief Inburgeren in Oldenzaal mooie resultaten oplevert.

Afgelopen week nam wethouder Rob Christenhusz een kijkje bij de huidige groep statushouders die dit project doorloopt. Statushouders zijn vluchtelingen die een permanente verblijfsvergunning gekregen hebben en zich in Nederland mogen vestigen, bijvoorbeeld in Oldenzaal. Er is veel ondersteuning voor deze groep; bijvoorbeeld voor het vinden van woonruimte, het krijgen van werk en het leren van de taal. Maar het échte inburgeren in de samenleving zal vooral gebeuren door leuke sociale contacten.

Sportief Inburgeren
Het project Sportief Inburgeren is er op gericht om deelnemers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met sport, spel, bewegen en taal. Ook is het een goede manier om bepaalde Nederlandse kernwaarden te leren, zoals acceptatie van anderen die 'anders' zijn. De statushouders hebben immers vaak vrij diverse achtergronden qua het land van herkomst, hun taal en religie. Op het sportveld moet je samenwerken om meer te bereiken, maar ook daarbuiten ontstaan leuke contacten.

Succesvol
Momenteel is de derge groep statushouders bezig met de afronding van dit project. De deelnemers van de eerste twee rondes waardeerden dit project met het rapportcijfer 8. Ook deelname gedurende het project was hoog met een aanwezigheidspercentage van 85 procent volgens de gemeente. Dat niet alleen het stukje contact, maar ook het stukje beweging goed aanslaat blijkt uit de bijkomende resultaten. Diverse deelnemers zijn uitgestroomd naar wandelgroepen, volgen zwemles, fietsles of zijn actief als vrijwilliger. Enkelen zijn via FC Noaber bezig met een traject om een nieuwe baan of opleiding te vinden.