Afbeelding
Foto:

Oldenzaal moet vakleerkracht cultuur krijgen

OLDENZAAL - Er moet op de Oldenzaalse scholen ook een vakleerkracht komen die zich specialiseert in cultuur. De Oldenzaalse GroenLinks-fractie zou graag zien dat er iemand komt die de kinderen op een leuke, laagdrempelige manier in contact brengt met cultuur in de breedste zin.

De fractie stelde deze week vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders of zoiets mogelijk zou zijn. De fractie trekt ook een vergelijking met bestaande, soortgelijke initiatieven op het gebied van sport en beweging. Oldenzaal kent onder de noemer BoesCoolTuur en BoesCoolFit al projecten om kinderen kennis te laten maken met sportieve en culturele activiteiten in hun eigen gemeente. Op sportgebied zijn er natuurlijk al vakdocenten op de scholen te vinden, ondersteund door buurtsportcoaches. Maar voor cultuur is dit er nog niet.

Brede wens
Er is volgens GroenLinks een duidelijke behoefte bij culturele instellingen en aanbieders om ook een vakdocent op hĂșn terrein op de Oldenzaalse basisscholen te plaatsen. Deze zou dan op een laagdrempelige manier verbanden kunnen leggen tussen de cultuur in zijn algemeenheid en het specifiek Oldenzaalse aanbod. De praktijk wijst uit dat veel kinderen simpelweg niet in aanraking komen met veel vormen van cultuur. Onbekend maakt onbemind, terwijl instellingen zelf juist zeer open staan om ook een jonger publiek aan te trekken. Zo is jeugdige aanwas belangrijk voor muziekverenigingen, theatergezelschappen en andere georganiseerde activiteiten.

Vragen
GroenLinks stelt in formele vragen aan het college dat de inzet van een docent wenselijk zou zijn om het cultuuronderwijs breder invulling te geven. Zij roepen dan ook op om de mogelijkheden concreet te onderzoeken en met onderwijspartners in gesprek te gaan. De bekostiging van de nieuwe vakleerkrachten zou deels gedekt kunnen worden uit subsidies,