Plechelmusbasiliek uit de twaalfde eeuw
Plechelmusbasiliek uit de twaalfde eeuw Foto:

Restauratie toren Plechelmusbasiliek afgerond

OLDENZAAL - We hebben er even op moeten wachten. Een snel laat staan goedkoop proces was het niet. Maar het resultaat maakt alle moeite waard: de toren van de Plechelmusbasiliek straalt weer als nooit tevoren.

De afgelopen maanden is veel werk verzet voor het renoveren van de kenmerkende toren van de Plechelmusbasiliek. Deze verdween enkele maanden achter de steigers. Zowel aan de binnen- als buitenkant was divers werk nodig om de toren niet alleen een moooi aanzien te geven, maar ook goed te behouden vanuit historisch perspectief. Afgelopen week werden de laatste handelingen aan de buitenkant verricht, met het terugplaatsen van de gerestaureerde haan, het kruis en de bol op de toren. Ook de wijzerplaten werden weer teruggeplaatst, zodat Oldenzaal weer massaal hun telefoons en polshorloges kunnen negeren, ten faveure van het vers gerestaureerde uurwerk.

Structureel
Op structureel vlak werd de houten constructie van de torenspits hersteld en het Lood'n Bönneke werd voorzien van nieuwe loden bekleding. Aan de buitenkant van de toren werden diverse voeg- en schilderwerkzaamheden uitgevoerd. Afgelopen week konden de steigers verwijderd worden, hoewel er binnen in de toren nog wat dingen afgerond werden.

Attractie
Het renoveren van de toren was niet alleen wenselijk vanuit historisch perspectief, maar de Plechelmusbasiliek en toren zijn ook ware toeristenattracties. Zo is de beklimming van de toren, eindigend met het bijzondere uitzicht in het Lood'n Bönneke, een ware aanrader - zo spreek ik uit ervaring. Gedurende de werkzaamheden konden bezoekers alleen tot aan de klokkenkamer bezichtigen, hoewel zij wel een terugkomkaartje ontvingen om nu alsnog een keer helemaal naar de top te kunnen. De Plechelmusbasiliek heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 954. Rond 1180 was de bouw voltooid, maar door de eeuwen heen zijn diverse delen toegevoegd en afgebroken. De eerste grote restauratie werd tussen 1891 en 1900 uitgevoerd. Ook toen zag men al de bijzondere waarde in deze mooie basiliek.