Afbeelding
Foto:

Oldenzaal goed op weg met aanpak armoede

OLDENZAAL - Hoewel de economie volop groeit en meer mensen werk hebben, zijn er ook voldoende mensen die nog steeds vast zitten of dreigen te zitten in armoede. In Nederland moet ongeveer 6 procent van de bevolking rondkomen van een laag inkomen. In Oldenzaal is de afgelopen jaren steeds meer ingezet op het helpen van deze groep.

In Oldenzaal bestaat sinds afgelopen jaar de Vereniging Armoedepreventie opgezet als een samenwerking van diverse organisaties die te maken hebben met dit thema. Onder meer de kledingbank, diaconie van de Hofkerk, Humanitas, de Fatih Moskee, Stichting Leergeld, Service in de Stad, de Voedselbank Oost-Twente en natuurlijk de Stichting Vincentius Oldenzaal zijn hierin betrokken. Met ondersteuning van de gemeente en het lokaal welzijnswerk in de brede zin.

Beter samenwerken
Deze nauwere samenwerking op het gebied van armoedebestrijding was een welkome insteek. Iedere vereniging die participeert deed al zijn eigen ding, maar de slagkracht was beperkt. Door juist samen te werken kon een duidelijk aanspreekpunt ontstaan, waar inwoners terecht kunnen met allerlei vragen of hulpbehoeftes. Daarnaast kunnen de organisaties ook gerichter onderling doorverwijzen; wanneer iemand bijvoorbeeld bij de voedselbank loopt zou hij of zij ook belang kunnen hebben bij de computer- of kledingbank.

Goed resultaat
Ook Oldenzaals armoedecoördinator Carla Boerrigter is optimistisch over de behaalde resultaten tot nu toe, zo verklaarde zij ook tegenover RTV Oost. De Oldenzaalse aanpak is uniek in Overijssel. Met name het stroomlijnen van de intake zorgt voor meer efficiëntie en snellere hulp. In de praktijk doen mensen één keer hun verhaal voor ze hulp ontvangen, in plaats van telkens weer dingen uit te leggen en in te vullen voor diverse organisaties. Dit zorgt voor een lagere drempel om hulp te vragen. Er heerst immers toch nog een zekere schaamte. De gemeente Oldenzaal is ook bijzonder blij met de unieke samenwerking tussen armoedebestrijders. Door een betere aanpak van armoede kunnen inwoners sneller hieruit komen, wat ook gunstig is voor de gemeente die minder bijstand uitkeert.