Afbeelding
Foto:

Kansen voor duurzame energie met aardwarmte

TWENTE - Hoe ziet ons energieverbruik er uit in de komende decennia? En hoe gaan we voorzien in deze energiebehoefte op een duurzame manier? Het is een vraag waar ook de Noordoost-Twentse gemeenten veel mee worstelen de afgelopen tijd. Naast zonneparken en windstroom is ook aardwarmte een interessante optie. Dit blijkt zelfs realistisch haalbaar voor Noordoost-Twente.

Wanneer we denken aan duurzame energie komen we al snel uit bij zonnepanelen als eerste optie. Maar deze hebben wel een belangrijk nadeel: je hebt een relatief grote oppervlakte aan zonnepanelen nodig om realistisch in de energiebehoefte van Noordoost-Twente te kunnen voorzien. Hoewel in alle vier gemeenten al plannen ingediend zijn en concrete interesse is voor zonneparken, stellen de gemeenten zich nog wat terughoudend op. Het recente nieuwe zonneveldenbeleid moet richting geven aan deze ontwikkeling. Zo kunnen niet overal zonneparken aangelegd worden in verband met aantasting van de natuurlijke omgeving.

Aardwarmte
De gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal werken samen aan duurzame ambities, waarbij ze nu ook onderzoek verrichten naar geothermie, oftewel aardwarmte. De Nederlandse gemeenten moeten namelijk in 2021 plannen aanleveren bij het Rijk over de mogelijke kansen. Aardwarmte is volgens het onderzoeksbureau No Nonsense Technical Solutions goed toepasbaar in Noordoost-Twente. "Geologisch gezien liggen er zeker kansen in Noordoost-Twente. De omstandigheden blijken namelijk gunstig in de aardlagen, met voldoende warmte in de bodem. En de aardlagen zijn ook technisch gezien geschikt voor geothermie.", aldus Oldenzaals wethouder Evelien Zinkweg-Ankoné.

Hoe werkt het?
Het concept van aardwarmte winnen is relatief simpel. Een bovengrondse installatie pompt warm water diep uit de bodem omhoog. Een warmtewisselaar haalt de warmte hieruit en zet dit over op water in een distributienetwerk. Dit levert dan warm water aan woningen of de industrie. Of, via stoomturbines, als stroom aan het netwerk. Het opgepompte water gaat dan weer koud terug de bodem in. In principe is er relatief weinig zichtbaar van deze activiteiten, met vrijwel geen kansen voor overlast voor omwonenden. Een warmtebron zou dan zo'n 30 jaar gebruikt kunnen worden.

Toekomstplannen
Het zal nog wel even duren voor er daadwerkelijk aardwarmte gewonnen kan worden, omdat dit nu economisch nog niet rendabel is. De gemeenten volgen de ontwikkelingen dan ook op de voet, met speciale aandacht voor bodemrisico's, zo benadrukken zij.