Afbeelding
Foto:

Oude panden steeds vaker omgezet naar woningen

OLDENZAAL - Oude panden worden steeds vaker omgezet naar nieuwe woningen. Deze transformatie komt steeds vaker voor. Voor gemeenten is het een mooie manier om een oud pand een nieuwe bestemming te geven. Dit voorkomt leegstand, maar voorziet ook concreet in de woningbehoefte. In Oldenzaal is hier al wat ervaring mee.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vorig jaar landelijk 7.570 woningen ontstaan door transformatie van bestaande gebouwen. Het gaat dan om bijvoorbeeld kantoren, winkels of fabriekspanden. In de meeste gevallen werden deze omgezet naar kleine huurwoningen met een lage WOZ-waarde. In Oldenzaal ontstond afgelopen jaar ruim 9,6 procent van de toegevoegde woningvoorraad uit transformatie-woningen. In Hengelo was dit zelfs al ruim een kwart.

Van werkplek naar woning
Transformatie van bestaande panden naar woningen is in Twente nog relatief klein, maar het biedt wel goede kansen. Zo staan er in gemeenten als Oldenzaal en Hengelo relatief veel panden leeg, zonder goed uitzicht op een verdere bestemming op korte termijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om objecten zoals het voormalige notariskantoor van KienhuisHoving aan de Wilhelminastraat waar 5 koopappartementen komen, maar ook voor het grotere voormalige Univé-pand aan de Kerkstraat liggen plannen om dit om te toveren naar woningen.

Samenstelling
Verreweg de meeste van deze transformaties - 40 procent - zijn van een kantoor naar woonruimte. Tijdens de economische crisis kwamen veel panden leeg te staan en nu de economie aantrekt zijn er niet altijd huurders te vinden voor de vrij oude panden. 17 procent van de nieuwe woningen was oorspronkelijk maatschappelijk vastgoed zoals bijvoorbeeld een voormalige school.

Kleine woningen
De meeste woningen die ontstaan uit transformaties zijn relatief klein; meer dan de helft is zelfs kleiner dan 50 vierkante meter. 20 procent heeft een oppervlakte tussen de 50 en 75 vierkante meter. In de meeste gevallen gaat het om huurwoningen. Vaak zijn het niet woningcorporaties die dit doen; slechts in 8 procent is er een woningcorporatie in het spel. Het zijn vaak juist ontwikkelaars die zo'n pand aankopen en zelf investeren om dit om te toveren naar passende woonruimte.