Bij welkom op schoolplein

OLDENZAAL - De bij is van levensbelang voor ons als mens. Ze bestuiven een aardig deel van onze voedselvoorziening maar zorgen ook voor het versterken van de biodiversiteit. Om hen hierbij te helpen moeten ook de schoolpleinen groener worden.

Natuur en Milieu Overijssel en Natuur en Milieu Educatief Centrum De Höfte organiseren daarom een gezamenlijke actie om bloembollen uit te delen. Scholen konden zich tot vrijdag aanmelden om een gratis pakket met 50 biologische bloembollen te ontvangen. De bedoeling is dan om deze op en om het schoolplein te planten.

Bijen welkom!
Als het na een koude winter weer wat warmer begint te worden en de lente aanbreekt, komen ook de eerste planten boven de grond tevoorschijn. Meestal zijn bloeiende bloembollen voor bijen de eerste mogelijkheid om vers stuifmeel te halen. Daarom zijn bloembollen dus belangrijke planten in het vroege voorjaar. Ze voorzien bijen zowel van stuifmeel voor hun broed, als van nectar om honing van te maken. Bijen bestuiven onze landbouwgewassen. Dankzij de bijen kunnen wij bijvoorbeeld aardbeien en appels eten. Daarom zijn bijen hele belangrijke dieren voor ons en zijn bloeiende bloembollen in het voorjaar meer dan welkom.

De actie
De bloembollenactie moet ook een mooi stukje biodiversiteit op het schoolplein brengen. Zo omvatten de bloembollen onder meer krokussen, sieruien, blauwe druifjes en tulpen. Deze kunnen dan door de kinderen zelf dit najaar in de grond of bloembakken gepoot worden. Als onderdeel van de actie ontvangen de deelnemende scholen ook een interessante lesbrief met achtergrondinformatie. Onbekend maakt onbemind namelijk en nog te veel mensen zien de bij eerder als een plaagdier dan als een belangrijke, harde werker.