Afbeelding
Foto:

Oldenzaal staat er gezond voor

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal staat er financieel gezond voor. Het college van Burgemeester en Wethouders mag met tevredenheid een nette begroting aanbieden aan de gemeenteraad. Het is de eerste begroting van het nieuwe college én de nieuwe raad. Het is dus altijd even aftasten welke accenten beide willen leggen voor de komende jaren.

In de programmabegroting stelt het college voor om te investeren in diverse ambities die eerder vastgelegd zijn in het overkoepelende coalitieprogramma 'Verbinden door los te laten'. Het college vertaalde dit naar realistische speerpunten voor de komende jaren, die ook nog eens financieel haalbaar zijn.

Brede investeringen
Het Oldenzaalse college wil op hoofdlijnen diverse belangrijke investeringen doen. Zo moet er meer geld naar het onderhoud van de openbare ruimte zoals het groen, verhardingen en verlichting. Dit was tijdens de economische crisis vaak een sluitpost waar gemeenten op bezuinigden, maar nu het beter gaat is de wens ook bij veel inwoners om dit weer naar een hoger niveau te tillen. Ook wil de gemeente belangrijke stappen zetten bij de huisvesting van het basisonderwijs en een kwaliteitsimpuls geven aan diverse binnensportaccommodaties.

Binnenstad
Het investeren in de Oldenzaalse binnenstad blijft eveneens een belangrijk speerpunt. De gemeente staat hier voor grote conceptuele uitdagingen die zeker niet alleen met een zak geld op te lossen zullen zijn. Maar extra geld is wél een belangrijk smeermiddel om de goede ideeën vanuit de samenleving zelf te ondersteunen en uit te werken. Het versterken van de vitaliteit en activiteit in de binnenstad moet ervoor zorgen dat Oldenzaal ook op langere termijn een aantrekkelijke plek blijft om te wonen, werken en ondernemen. Niet verrassend blijft ook het investeren in duurzaamheid een belangrijk thema voor de gemeente. Er zijn de afgelopen jaren al mooie resultaten bereikt met het opwekken van meer duurzame energie zoals de plaatsing van zonnepanelen op gemeentelijke panden. De woonlasten van Oldenzaal zitten én blijven de op twee na laagste woonlasten van Twente. De gemeente ziet in de begroting geen aanleiding voor verdere lastenverzwaringen.