Afbeelding
Foto:

Oldenzaal een week lang
in het teken van veiligheid

OLDENZAAL - Komende week is de landelijke Week van de Veiligheid. Van 8 tot en met 14 oktober zijn er landelijk veel activiteiten om mensen na te laten denken en voorlichting te geven over veel aspecten van veiligheid. Ook Oldenzaal doet hier aan mee.

De Week van de Veiligheid is inmiddels een vaste traditie rond de eerste week van oktober. Een specifiek gekozen moment; door het korter worden van de dagen neemt ook de kans op criminaliteit weer toe. Overvallers, inbrekers en anderen maken dankbaar gebruik van deze tijd voor hun 'vak'.Inwoners kunnen zelf veel doen om een inbraak te voorkomen. Naast het gebruik van goed hang- en sluitwerk zijn er ook andere zaken waar mensen minder stil bij staan. Zo laat menig inwoner nog vaak ramen open staan, waar een inbreker makkelijk naar binnen kan klimmen. Zeker wanneer u hem helpt door bijvoorbeeld een ladder of afvalbak naast de gevel te laten staan...

Tips
Op maandag 8 oktober organiseren de politie, brandweer en veiligheidsregio Twente een voorlichtingsactie op de Groote Markt. Passanten kunnen dan bij een informatiekraam informatie krijgen over inbraakpreventie, maar ook het herkennen van ondermijning en heling. Deze stand staat er van 12.30 tot 17.00 uur. Wie graag een specifiek advies wil voor de eigen woning kan ook een afspraak maken voor een gratis inbraakpreventieadvies.

Witte voetjes
Op dinsdag 9 oktober gaat een inbraakpreventieadviseur op pad met BOA's en de politie om 'witte voetjes' achter te laten bij niet goed afgesloten objecten. Dit zijn flyers met tips voor de bewoner om het inbraakrisico te beperken.

Waakzame buurt
Een waakzame buurt is een veiliger buurt; één van de belangrijkste inzichten. De afgelopen jaren werd al veel ingezet op het kweken van een stukje waakzaamheid bij buren. Zo kunnen buurten ook informatie krijgen over het opstarten van een WhatsApp-buurtpreventiegroep. Hiermee kunnen buurtbewoners elkaar waarschuwen wanneer ze iets verdachts zien. Buurtbewoners spelen ook een belangrijke signalerende rol voor de politie. Zo kan een pand met afgeplakte ramen duiden op de aanwezigheid van een wietkwekerij of drugslaboratorium. Dingen die buurtbewoners zien, maar niet altijd melding van maken bij de politie.

Cybercriminaliteit
Deze maand is gelijk ook de maand van de cybercriminaliteit. Nederlanders maken het online criminelen helaas nog té gemakkelijk. Zo komen identiteitsfraude, aankoopfraude en andere vormen van oplichting nog vaak voor. Simpele handelingen zoals het gebruik van verschillende wachtwoorden voor iedere website kan al veel risico's uitsluiten. Kijk voor meer informatie ook op: www.deweekvandeveiligheid.nl