Afbeelding

Eerste prikkelarme kermis

OLDENZAAL - Met je vrienden of kinderen naar de kermis gaan; het is een gedeelde ervaring die we allemaal kennen. Althans, bijna allemaal. Er zijn namelijk ook mensen die juist grote moeite hebben met het bezoek aan de kermis; bijvoorbeeld kinderen met autisme die moeilijk tegen de grote golf van knipperlicht en hard geluid kunnen. Om ook deze groepen eens de kermis te laten ervaren zal deze zaterdag een prikkelarme kermis gehouden worden.

Het is de eerste keer dat Oldenzaal een prikkelarm moment krijgt op de najaarskermis, hoewel dit fenomeen elders in het land al veel bekender is. De najaarskermis loopt van deze vrijdag tot en met komende maandag. Op zaterdag is er van 12.00 tot 14.00 uur een prikkelarm moment. Hierbij laten de exploitanten het licht en geluid van de attracties even uit.

Grotere groep
Hoewel ik in de inleiding kinderen met autisme noemde, is de doelgroep die een prikkelarme kermis waardeert aanzienlijk groter. Zo kunnen ook mensen met epilepsie slecht tegen de knipperende lichten en ook voor mensen met ADHD of hooggevoeligheid is dit niet echt aangenaam. Ook ik als schrijver - zelf visueel gehandicapt - was nooit een fan van de kermis. Wanneer je minder ziet is de barrage van licht en geluid van alle kanten zeer desoriƫnterend. Het zijn situaties die je liever wil vermijden, waardoor je dus ook de kermis moet ontberen als cultureel fenomeen. In Nederland zijn naar schatting 180.000 mensen met epilepsie, 190.000 mensen met autisme en nog eens zo'n 220.000 mensen - met name in de leeftijd van 10-30 - die kampen met ADHD. Dit is dus niet een onaanzienlijke groep die zo ook eens naar een kermis kan.

Mooi initiatief
Wethouder Rob Christenhusz van onderwijs, jeugd en zorg is dan ook blij dat de kermisexploitanten graag mee wilden werken aan dit verzoek om een prikkelarm moment in te voeren. Hij hoopt dan ook dat dit moment een succes zal zijn zodat dit in de toekomst een vast onderdeel van het programma kan worden. De kermis zal dit jaar weer gehouden worden op het Plechelmusplein, Ganzenmarkt en de Kerkstraat.