Afbeelding
Foto:

Veel bezoekers open dag
Technology Base

OLDENZAAL - De open dag van de Technology Base Twente is zondag zeer druk bezocht. De organisatie zette een limiet van 10.000 bezoekers op het evenement. De kaarten waren enkele dagen voor aanvang uitverkocht.

De Technology Base is ontstaan na de sluiting van luchthaven Twente, waarna de voormalige luchtmachtbasis gesplitst werd in een bedrijvendeel en de kleinere luchthaven, Twente Airport. Bij de opening was er wel aardige twijfel of er voldoende interesse zou zijn voor vestiging op deze locatie, maar inmiddels zijn steeds meer bedrijven hier gevestigd. Het gaat dan om high-tech bedrijven, die in sommige gevallen ook een directe binding hebben met luchtvaart. Zo ontwikkelt USE System Engineering innovatieve baanverlichting die de vliegveiligheid verder moet verbeteren. Twente is een populaire testlocatie, onder meer voor waterbak-testen door het NLR, vliegtuigbouwer Airbus en anderen.

Demonstraties
De bezoekers konden onder meer een kijkje nemen bij demonstraties van diverse organisaties. Zo liet de brandweer bezoekers zien hoe zij kunnen blussen bij incidenten met gevaarlijke stoffen. Verder konden bezoekers een rondleiding krijgen door de Risk Factory. Dit is een voorlichtings-hal waar met name schoolklassen uitleg krijgen over risico's uiteenlopend van branden tot rijden onder invloed. Ook onder meer de Universiteit Twente en het drone test- en ontwikkelcentrum gaven demonstraties voor het publiek.

Vliegtuigen
Natuurlijk was de open dag niet compleet zonder ook het vlieg-aspect aandacht te geven. Er was een kleine static display opgezet met diverse vliegtuigen van de Vliegclub Twente, de zweefvliegclub en de klassieke Hawker Hunter straaljager - waarvan de piloot regelmatig uit moest leggen dat dit niet een F16 was, waar veel Twentenaren bekend mee zijn.

Vliegshow
Hoogtepunt in het programma was de uur durende vliegshow. Het programma bestond uit demonstraties van de Dutch Thunder Yaks, de Fokker Four, een Pitts Special aerobatics vliegtuig en de P51 Mustang, Trusty Rusty.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding