Afbeelding
Foto:

Oldenzaal zet in op natte gymles

OLDENZAAL - Nederland is een echt waterland. Een aardig deel staat figuurlijk 'onder water' en je bent nooit ver van een beek, vijver, recreatieplas of zwembad. Toch kan een groeiend aantal kinderen niet of niet zo goed zwemmen. De gemeente en zwembad Vondersweijde willen hier verandering inbrengen met de 'natte gymles'.

De gemeente en het sportcentrum beginnen dit schooljaar met een nieuw proefproject. In de beginfase nemen vier basisscholen deel: De Leemstee, De Zevenster, De Linde en de Nutsschool. De groepen 6 tot net 8 van deze scholen kunnen dan eens in de vijf weken komen zwemmen. Doel is om kinderen ook juist ná het behalen van hun zwemdiploma door te laten zwemmen. Dit is een belangrijke vaardigheid om op peil te houden. De natte gymles moet daarnaast vaardigheden zoals samenwerken, samenspelen, ontdekken en meer stimuleren. Dit allemaal op een leuke, laagdrempelige manier waardoor de kinderen ook echt plezier beleven in het bewegen. Het op peil houden van de zwemvaardigheden moet ook zorgen voor een belangrijk stukje veiligheid; wanneer een kind dan in de problemen komt tijdens het zwemmen kunnen ze zichzelf beter redden.

Proef
Het gaat in de eerste instantie om een proef met deze vier basisscholen. Als dit succesvol blijkt - en er is eigenlijk geen reden om hier aan te twijfelen - zal dit na een evaluatie volgend jaar mogelijk naar alle basisscholen uitgerold worden.

Minder zwemmen
De afgelopen jaren is er gelukkig groeiende aandacht voor het belang van zwemvaardigheden bij kinderen. Mede ingegeven door de diverse verdrinkingen die in het nieuws kwamen. Veel scholen schaften het schoolzwemmen in de jaren '90 al af door toenemende druk bij docenten, de kosten en de belevenis dat het leren zwemmen vooral een taak van de ouders zou moeten zijn. Gevolg is dat er een grote groep kinderen opgroeide zonder zwemvaardigheden, zeker wanneer zij uit een cultuur komen waar zwemmen minder gebruikelijk is. Zo verdronken dit jaar een 20-jarige man uit Syrië en een 11-jarige jongen uit Eritrea op het Hulsbeek. Ook elders in het land waren helaas meerdere ongevallen te betreuren.