Afbeelding
Foto:

Spannende ontsnapping
uit het Palthe Huis

OLDENZAAL - Oldenzaal is straks een attractie rijker. Het Palthe Huis krijgt namelijk een bijzondere, historisch-educatieve escaperoom. Deze moet onder meer kinderen en jongeren op een boeiende, interactieve manier kennis laten maken met hun lokale geschiedenis.

Het Palthe Huis doet natuurlijk al zeer veel op educatief vlak, maar een statisch museum met 'vingertjes-vanaf-blijven'-exposities zijn nou eenmaal minder interessant voor deze doelgroep. Zo ontstond het idee om een escaperoom te bouwen. Een escaperoom is een kamer waarin bezoekers 'opgesloten' worden. Zij moeten dan puzzels oplossen om hier weer uit te kunnen.

AssortiMens
De nieuwe escaperoom zal gerealiseerd worden door een bijzondere groep mensen: Stichting AssortiMens. Dit is een zorgorganisatie die hulp en begeleiding biedt aan volwassenen met een diagnose in het autisme-spectrum. Dit zijn mensen die vaak nog grote uitdagingen ervaren om bij een regulier bedrijf aan de slag te gaan. Het gaat vaak ook om mensen die technisch goed onderlegd zijn. Het technisch realiseren van een high-tech escaperoom met creatieve technologie sluit perfect aan op hun specifieke vaardigheden. De gemeente Oldenzaal verstrekt een bijdrage voor dit project, als uitvloeisel van de Village Deal voor investeren in creatieve maatschappelijke dagvoorzieningen.

Hoge verwachtingen
Sandra Schipper, directeur/bestuurder van de stichting Oldenzaalse Musea heeft hoge verwachtingen van het project. Het Palthe Huis en andere musea doen al veel aan educatieve projecten; dit past uitstekend binnen de interesses van jongeren. "Zo kwamen we op het idee van de historisch-educatieve escaperoom."Docent creatieve technologie aan de UT, Edwin Dertien is ook bij het project betrokken, evenals diverse studenten. Wethouder Rob Christenhusz deelt de positeve verwachtingen: "Wat het project ook interessant maakt, is dat het laat zien dat techniek creatief ingezet kan worden. Het interesseren van jongeren voor techniek is een wens die Twente-breed leeft. Dit project biedt daarvoor kansen.""