Afbeelding
Foto:

In the spotlight

OLDENZAAL - Op zaterdag 8 en zondag 9 september is de Landelijke Open Monumentendag. Diverse monumenten zijn open en er zijn aanvullende activiteiten.

Zowel de Plechelmusbasiliek (zaterdag) als het Palthe Huis zijn te bezoeken. Daarnaast zijn ook het Joodse kerkhof en de Anthoniuskerk geopend op zaterdag van 14:00 – 17:00 uur. Op alle locaties is de monumentenroute met een groot aantal monumenten uit Oldenzaal verkrijgbaar voor de speciale aanbiedingsprijs van maar € 1,00!

Torenbeklimming
Op zaterdag 8 september en op zondag 9 september kan op twee verschillende tijdstippen gratis de toren beklommen worden onder leiding van een gids. Aanmelden daarvoor kan bij de Tourist info Oldenzaal.

In the spotlight
In de avond van 8 september wordt het erfgoed van Oldenzaal op een bijzondere manier in the spotlight gezet. In samenwerking met Stichting Nieuwe Twentse Kunst organiseren Tourist Info Oldenzaal en het Palthe Huis 'Erfgoed verlicht Oldenzaal'. De Plechelmusbasiliek, het plein voor museum het Palthe Huis en een gedeelte van de tuin worden zaterdagavond 8 september tussen half 9 en half 12 kleurrijk verlicht. Ook pendelt een kinderwagen heen en weer tussen de Plechelmusbasiliek en het Palthe Huis om eveneens op andere panden te projecteren.

Grensverhalen
Het Duits-Nederlandse grensgebied kent een rijke gemeenschappelijke geschiedenis. Veel grensbewoners hebben vrienden en familieleden in het buurland en ook de liefde stopt niet bij de grens. In veel opzichten bevorderde de grens zelfs de uitwisselingen: smokkelaars bleven floreren en aan beide zijden van de grens wordt werk gezocht. Vaak worden de verhalen uit dit gebied - ook vanwege de taal - apart verteld en eindigen ze aan de staatsgrens. Het project euregio-history.net bundelt deze verhalen en maakt ze toegankelijk voor iedereen uit het grensgebied in de vorm van een online portal in Duits en Nederlands. Het verzamelen van de verhalen vindt plaats tijdens actiedagen die telkens op een andere plaats in het grensgebied plaatsvinden. Op 8 september van 14.00 tot 17.00 uur kunt u uw grensverhaal, eventueel geïllustreerd met foto's of andere documenten, toevoegen aan het portal in museum het Palthe Huis.