Afbeelding
Foto:

Gemeente trekt stekker
uit Stichting Duurzaam Oldenzaal

OLDENZAAL - Klimaatverandering en duurzaamheid staan de afgelopen tijd steeds hoger op de collectieve agenda. Burgers, organisaties en politiek lijken het er over eens dat er 'iets' moet gebeuren. Maar de duurzame ambities lopen sterk uiteen van gemeente tot gemeente. Oldenzaal kan én moet meer doen, zo beargumenteerd D66.

In Oldenzaal is de Stichting Duurzaam Oldenzaal actief op het gebied van advisering over duurzaamheid. Met informatieve bijeenkomsten en advies bij het Infopunt Duurzaamheid bij de Stadsnoabers proberen zij zoveel mogelijk inwoners te helpen bij duurzame ambities. Althans, dat was op papier de bedoeling. De gemeente en stichting willen nu namelijk de stichting opheffen, vanwege een onduidelijke taakstelling. Dit is weer tegen het zere been van de lokale D66-afdeling, die juist graag méér duurzame initiatieven zou zien.

Het begin
Eind 2015 werd de Stichting Duurzaam Oldenzaal opgericht. In de toekomstvisie Duurzaam Oldenzaal 2025 staat dat de stichting twee hoofddoelen heeft. Enerzijds om duurzaamheid te verankeren in de gemeentelijke organisatie. Anderzijds om breed gedragen duurzaamheidsambities door de Oldenzaalse samenleving te realiseren. Zowel het college als de organisatie lijken het nu echter eens te zijn om Stichting Duurzaam Oldenzaal op te heffen. Ondanks een concrete opsomming van activiteiten voor SDO, zijn beide partijen van mening dat de rol van de stichting onduidelijk is geworden.

Vertwijfeling
D66-Fractievoorzitter Mari Ailo-Zaia noemt dit merkwaardig; in een prestatieafspraak is duidelijk vastgelegd wat er in het komende jaar aan concrete resultaten van de stichting verwacht werd. Onder meer over stimuleren van duurzame energieopwekking bij bedrijven en inwonersbijeenkomsten. "Ik begrijp niet waarom wij in de raad hier niet van op de hoogte zijn gebracht. Het klimaatakkoord komt eraan en daarin staat dat de duurzaamheidsambitie geïntensiveerd wordt. SDO heeft niet alle activiteiten uitgevoerd, maar de prestatieafspraken blijven staan. Het college moet kijken waarom de activiteiten achterblijven en niet de stekker eruit trekken terwijl een plan B ontbreekt."