Afbeelding
Foto:

Afname aantal geldautomaten in Oldenzaals straatbeeld

OLDENZAAL - ABN AMRO sluit per 17 juli 2018 de geldautomaat in Oldenzaal aan de Burgemeester Wallerstraat 133. Geldopnamen en stortingen zijn bijvoorbeeld mogelijk bij de geldautomaat aan het Sint Plechelmusplein 9 in Oldenzaal. Dit sluit aan bij landelijke trend van steeds minder betaalautomaten in het straatbeeld.

We betalen steeds meer met de pin en steeds minder contant, maar ook de plofkraken van de afgelopen jaren spelen mee bij de vermindering van het aantal pinautomaten door banken.

Ontwikkelingen
Banken signaleren dat door een tal van digitale innovaties mensen steeds minder gebruik maken van contant geld. Uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland blijkt dat het aantal pintransacties in 2017 8% hoger lag ten opzichte van het jaar ervoor. Ook diverse online betaalmiddelen als Ideal en Afterpay lieten een stijging zien. Kijkend naar hoe klanten willen betalen, blijft ABN AMRO een ook een toename zien van PIN betalingen en een groei in het gebruik van mobiel en internet bankieren. Zo wordt de Mobiel Bankieren App ruim 70 miljoen keer per maand gebruikt. ABN AMRO blijft met ongeveer 1250 geldautomaten verspreid over Nederland voorzien in een landelijke dekking.

Toekomst
Door ING, Rabobank en ook ABN AMRO zullen de komende twee jaar pinautomaten worden weggehaald. In deze twee jaar wil men het aantal betaalautomaten terugbrengen van 8000 naar 6000. Een kanttekening bij deze ontwikkeling zijn de pinstoringen die nog wel eens plaatsvinden. Detailhandel Nederland heeft reeds gepleit voor een back-upsysteem voor pinbetalingen zodat klanten bij een storing gewoon kunnen blijven pinnen. In de toekomst is het de bedoeling om de geldautomaten van de banken te gaan ombouwen tot merkloze automaten. Zo kunnen meer Nederlanders toe met minder pinautomaten en heeft men niet meer het probleem van maar één keer per etmaal kunnen pinnen bij de automaat van een andere bank.