Afbeelding
Foto:

Dienstverlening gemeente:
is best goed, maar kán beter

OLDENZAAL - Wanneer hebt u voor het laatst contact gehad met de gemeente Oldenzaal? Als u zoals veel Oldenzalers bent, probeert u dit contact doorgaans zo kort mogelijk te houden. Contact met de gemeente is vaak een noodzakelijk kwaad: voor een nieuw paspoort, vergunning of een toeslag. De gemeente probeert dit contact dan ook zo goed mogelijk te laten verlopen. En met succes: Oldenzalers waarderen de gemeentelijke dienstverlening met het rapportcijfer 7,5.

De gemeente Oldenzaal onderzoekt regelmatig hoe inwoners denken over de dienstverlening. Dit toont dan aan wat goed gaat, maar vooral ook wat beter kan en moet. In 2015 begon de gemeente met een eerste, diepgaand onderzoek. Dit leverde het overkoepelende rapportcijfer 7,6 op voor de gemeentelijke dienstverlening. Het nieuwste onderzoek liet een lichte daling zien naar een 7,5.

Lichte daling
De kleine daling is onder meer te danken aan het feit dat inwoners steeds veeleisender zijn geworden en de gemeente vaker spiegelen aan commerciële organisaties. Wanneer een webwinkel wél binnen een uur reageert en een gemeente drie dagen nodig heeft, is dit natuurlijk geen goede reclame voor de gemeente.

Meer digitaal
Het onderzoek toonde aan dat de inwoners over het algemeen tevreden zijn met de afhandeling van emails en de dienstverlening via WhatsApp. De digitale dienstverlening via de website, bereikbaarheid van de gemeente en duidelijke communicatie zijn verbeterpunten. Inwoners willen in de toekomst namelijk steeds meer informatie via internet kunnen vinden en het liefste ook gelijk zaken afhandelen. De gemeente wil ook zeker de publieksbalies in het gemeentehuis behouden voor inwoners die daar behoefte aan hebben. De huidige openingstijden voldoen in ieder geval niet meer aan de wensen; de gemeente werkt steeds meer op afspraak waardoor inwoners dit een 3,5 geven. De wens voor meer digitaal is ook zichtbaar in de belevenis van de brief. Steeds meer inwoenrs geven aan dat ze liever digitaal berichten ontvangen van de gemeente in plaats van per post.