Afbeelding
Foto:

Gemeenten werken samen
voor toerisme en recreatie

OLDENZAAL - Toerisme en recreatie zijn belangrijke pijlers onder de Twentse economie. Noordoost-Twente is zeer aantrekkelijk voor een brede doelgroep recreanten. Naast de vele evenementen en mooie natuur speelt ook de gemoedelijkheid van de Twentenaar een belangrijke rol hierin. De Noordoost-Twentse gemeenten zien nog veel groeipotentieel.

Toerisme en recreatie werd vroeger vooral gezien als een zaak van de eigen gemeente. Met als doel om zoveel mogelijk mensen binnen de gemeentegrenzen te krijgen, wat natuurlijk een leuk zakcentje opleverde qua toeristenbelasting. Maar tegenwoordig zijn de inzichten beter: de Noordoost-Twentse gemeenten trekken graag samen op om juist elkaars sterke kanten te benutten en te ondersteunen. Zo heeft Oldenzaal bijvoorbeeld veel cultuur en veel activiteiten, maar relatief weinig natuur. Door de kracht van de eigen gemeente te benutten én die van een buurgemeente krijgen toeristen een mooi totaalplaatje voorgeschoteld.

Actualisatie
Om dit nog beter uit te voeren actualiseren de vier Noordoost-Twentse gemeenten momenteel de Nota Verblijfsrecreatie. Oldenzaal, Losser, Tubbergen en Dinkelland werken al sinds 2014 samen voor dit stukje beleid. De toeristische sector is sterk aan trends en ontwikkelingen onderhevig, waardoor actualisatie welkom is om dit af te stemmen op de nieuwste ontwikkelingen in de markt. De eerste tekenen van verschuivingen zagen we al de afgelopen jaren. Zo neemt de vraag naar camperplaatsen toe, kampeerders willen meer rust en privacy en er is meer vraag naar vakantiebungalows. Dit alles ook met een hogere kwaliteit dan voorheen; de huidige toerist is namelijk steeds veeleisender geworden. Ook innovatieve nieuwe of nog niet hier bestaande concepten bieden mooie kansen voor toeristische groei op langere termijn.

Uniformiteit
Door de nota verblijfsrecreatie samen vast te stellen zorgen de gemeenten ook voor een belangrijk stukje uniformiteit richting de toeristische en recreatieve sector. Ondernemers kunnen de gemeenten zo ook niet meer tegen elkaar uitspelen wanneer iets wel kan in de ene gemeente maar niet in de andere.