Plechelmusbasiliek uit de twaalfde eeuw
Plechelmusbasiliek uit de twaalfde eeuw Foto:

Restauratie voor toren Plechelmusbasiliek

OLDENZAAL - De toren van de Oldenzaalse St Plechelmusbasiliek krijgt een grondige restauratie. Afgelopen week begonnen de voorbereidende werkzaamheden, in totaal duurt het werk tot medio september afhankelijk van de weersomstandigheden.

De gemeente laat tegelijk een groot aantal werkzaamheden uitvoeren. Het meeste werk gaat naar voeg- en schilderwerkzaamheden en het vergulden van metaaldelen. Zo krijgen ook het kruis, de haan, de bol en uurwerken weer nieuwe vergulding. Verder moet de houten constructie van de torenspits hersteld worden en het 'Lood'n Bönneke' krijgt nieuw lood. Na de restauratie moet de toren weer jaren meekunnen, zo verwacht de gemeente.

Bijzonder gebouw
De Oldenzaalse St Plechelmusbasiliek is een vrij bijzonder monument, zelfs binnen deze categorie. De huidige kerk die er staat werd door de eeuwen heen fiks verbouwd. De oudste delen van de kerk dateren uit rond 1150, hoewel er mogelijk al in de achtste eeuw een kerk stond op deze plek. De huidige toren werd later toegevoegd, ergens rond 1250. In de eeuwen die volgden wisselde de kerk vaker van hand en werd er veel gewijzigd onder invloed van de religieuze inzichten van de tijd. In 1950 ontving de kerk de eretitel basiliek (basilica minor), als erkenning van de historische betekenis.

Geen beklimming
De Plechelmusbasiliek is ook een toeristische trekpleister, mede vanwege de mooie torenbeklimming met spectaculair uitzicht. Gedurende de werkzaamheden is het bovenste deel van de toren helaas niet te bezichtigen.

Werk begonnen
Deze woensdag zijn de eerste echte werkzaamheden begonnen met het demonteren van onder meer de uurwerken en opbouwen van de steiger. Eind 2018 volgen ook nog andere werkzaamheden aan de buitenkant, met plaatsing van nieuwe verlichting voor het aanlichten van de Plechelmusbasiliek. De gemeente Oldenzaal ontving geld van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed voor deze werkzaamheden.