Burgemeester Theo Schouten
Burgemeester Theo Schouten Foto:

Profielschets voor
nieuwe burgemeester klaar

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal heeft de profielschets klaar voor de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Huidig burgemeester Theo Schouten gaat stoppen, maar blijft nog wel aan tot een definitieve vervanger gevonden is. De profielschets is hierin een zeer belangrijke stap.

De gemeente Oldenzaal wil graag een nieuwe burgemeester die goed past binnen de gemeenschap. Theo Schouten - geboren in Heino, studeerde in Nijmegen en vervulde eerder burgemeesterschappen in Goor en Haaksbergen - bleek een goede keuze. Hij genoot van het meer bourgondische leven in Oldenzaal en was een rustgevende factor in de soms drukke Oldenzaalse politiek.

Meepraten
Om weer tot een goede keuze te komen voor een opvolger, raadpleegde de gemeente de inwoners. Maar liefst 600 Oldenzalers vulden een online vragenlijst in over hun wensen en inzichten voor een nieuwe burgemeester. De antwoorden werden als input gebruikt voor de profielschets die maandag aangeboden is bij de gemeenteraad. De online peiling leverde duidelijke inzichten op in wat de Oldenzalers belangrijk vinden. Zo gaven 80 procent van de invullers aan dat betrokkenheid en betrouwbaarheid zijn. Ook een integer, verbindend en daadkrachtig bestuurder staan op de lijst. De 'verbindende bewaker van de bestuurlijke kwaliteit', zoals de gemeente het omschrijft. Ook een communicatief vaardige burgemeester die benaderbaar en zichtbaar is, zien zij als belangrijk. De burgemeester moet tussen de mensen staan, met een liefde voor het bourgondische karakter, het Twents, carnaval én humor.

Het proces
De commissaris van de Koning stelt op 8 juni de vacature open en selecteert aan de hand van de profielschets kandidaten. De kandidaten worden vervolgens voorgesteld aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Oldenzaal. De commissie gaat in gesprek met de kandidaten en doet vervolgens een voordracht aan de gemeenteraad. De gemeenteraad doet de uiteindelijke voordracht aan de minister van Binnenlandse Zaken. De benoeming van de nieuwe burgemeester wordt eind dit jaar verwacht.