Shutterstock
Shutterstock Foto:

Oldenzaalse jeugd groeit gezond én tevreden op

OLDENZAAL - De jeugd heeft de toekomst; zo gaat het bekende spreekwoord. En als die jeugd dan ook nog opgroeit in Oldenzaal, hebben ze over het algemeen best een fijne jeugd met een mooie toekomst voor zich. Uit de nieuwste cijfers van de GGD blijkt dat kinderen in de Boeskoolstad over het algemeen goed opgroeien, hoewel er zeker nog uitdagingen zijn.

De GGD Twente voerde eind vorig jaar een grootschalig onderzoek uit, gericht op de jeugd van 0 tot en met 12 jaar, Hoewel je zou denken dat we in 'meten is weten'-Nederland veel onderzoek verrichten ontbrak nog een regionaal gezondheidsonderzoek. Afgelopen jaar was de tweede editie, waardoor er langzaam ook trends zichtbaar zullen worden.

Goede inzichten
In Oldenzaal was de respons erg goed; 51 procent. Hierdoor zijn de uitkomsten zeker representatief. Ouders werden gevraagd om een vragenlijst in te vullen die inging op veel aspecten van opgroeien. De uitkomsten kunnen gebruikt worden voor nader onderzoek of beter beleid.

Tevreden
Verreweg de meeste Twentse ouders zijn tevreden over aspecten zoals de voorzieningen in hun buurt; 70 procent in Oldenzaal. Een belangrijke basis voor goed opgroeien. Een aandachtspunt is dat 10 procent van de Oldenzaalse ouders moeite heeft om financieel rond te komen, maar er is wel veel ondersteuning op dit vlak. Goed rond kunnen komen heeft een grotere impact op de gezondheid dan u wellicht denkt - zo gaan kinderen bijvoorbeeld minder vaak naar een sportclub en ligt overgewicht op de loer. Ongeveer 37 procent van de Oldenzaalse kinderen speelt dagelijks buiten, wat boven het Twents gemiddelde is. Iets meer dan de helft van de Twentse kinderen sport ook buiten school om. Ruim 57 procent van de Twentse ouders noemt de gezondheid van hun kind zeer goed en 41 procent goed. Een regionaal zorgenpunt dat in Oldenzaal maar nog sterker in Tubbergen en Dinkelland naar voren komt: het is nog relatief normaal voor kinderen om alcohol te drinken, ondanks het landelijke beleid. Zo mag 12 procent van de Oldenzaalse kinderen onder de 18 meerdere glazen alcohol drinken.