Afbeelding
Foto:

AutoMaatjes gezocht in Oldenzaal

OLDENZAAL - In juni gaat een nieuw project van start om inwoners mobiel te houden, ook wanneer zij zelf moeite hebben met reizen. Dit project, een lokale versie van het ANWB Automaatje, moet hen langer mobiel en zelfstandig houden.

De gemeente Oldenzaal en welzijnsinstelling Impuls hopen dat dit een succes zal worden. Soortgelijke projecten werden de afgelopen jaren al succesvol opgezet in andere gemeenten in de regio zoals Haaksbergen. Het concept voorziet in een duidelijke behoefte.

Automaatje
De insteek van AutoMaatje is relatief simpel: Oldenzalers die niet of moeilijk zelfstandig kunnen reizen kunnen een beroep doen op een lokale vrijwilliger die hen dan met hun eigen auto zal vervoeren. Bijvoorbeeld naar een doktersbezoek, een afspraak, boodschappen halen of het bezoeken van een partner in het verzorgingstehuis. Naast het vervoer op zich speelt ook het sociale aspect een rol; het gaat om een vaak kwetsbaarder groep die niet vaak buiten de deur komt door de mobiliteitsproblemen. AutoMaatje helpt hen dan ook om zo lang mogelijk deel te kunnen blijven nemen aan het sociale en maatschappelijke leven. De reiziger rekent na afloop de rit contant af bij de vrijwillige chauffeur, namelijk 30 cent per kilometer.

Vrijwilligers gezocht
Om AutoMaatje een succes te laten worden in Oldenzaal zijn wel vrijwilligers nodig. Deze chauffeurs kunnen van onschatbare waarde zijn voor minder mobiele Oldenzalers. Ook wanneer u wel zou willen helpen maar niet als chauffeur kan het project u goed gebruiken. Er worden namelijk ook 'matchmakers' ingezet; vrijwilligers die telefonisch de boekingen aannemen van de reizigers en hen vervolgens koppelen aan een chauffeur. Deze matchmakers zijn dan 's middags van 13.00 tot 16.00 uur bereikbaar. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een computerprogramma dat eenvoudig te leren en te gebruiken is. Dit systeem is speciaal gemaakt voor ANWB Automaatje. Wilt u helpen bij dit project? Neem voor meer informatie contact op met Impuls en vraag naar Karin Lubbers. Het telefoonnummer 0541 571414, mailen kan ook: info@impuls-oldenzaal.nl.