Gemeentehuis op zonnestroom
Gemeentehuis op zonnestroom Foto:

Gemeente Oldenzaal beloont
groene plannen

OLDENZAAL - Duurzaam wonen is een belangrijk thema, en dit zal in de komende jaren alleen maar meer worden. We zijn op zoek naar duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen en willen de aarde minder belasten door middel van zogenaamde groene plannen. Duurzaam wonen wordt al gestimuleerd, maar ook de gemeente Oldenzaal doet nu een extra duit in het zakje. Wie initiatieven indient die bijdragen aan duurzaam wonen kan hiervoor 50% korting op de leges van de vergunning aanvraag. Zo wordt groen denken beloond in Oldenzaal!


Onder de wettelijke eis
De gemeente heeft in totaal 75.000 euro uitgetrokken aan budget voor de korting op leges. Per ingediend plan kan een korting van maximaal 10.000 euro toegekend worden. De gemeente hoopt hiermee woningeigenaren te stimuleren om na te denken over duurzaam wonen en hoe iedereen daar z'n steentje aan kan bijdragen. Wie een vergunning wil aanvragen voor een verbouwing of het strijdig gebruik van een bestemmingsplan kan in aanmerking komen voor deze flinke kortingen. Met dit initiatief hoopt de gemeente dat inwoners van Oldenzaal hen ondersteunt bij het behalen van de gemeentelijke doelstellingen. Dit houdt onder andere in dat ze boven het wettelijke vereiste aan duurzaamheidsvoorzieningen uit willen komen. Elk initiatief van woningeigenaren dat past binnen de duurzaamheidseisen draagt hier aan bij. Initiatieven moeten daarvoor wel minimaal 50% onder het wettelijke minimum Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC norm) scoren. Het wettelijk minimum staat op 0,4 en de gemeente Oldenzaal zoekt naar plannen die op 0,2 of lager uit zullen komen.

Groen (ver)bouwen
Initiatieven die in aanmerking kunnen komen voor de korting van de gemeente zijn onder andere het plaatsen van zonnepanelen in veldopstelling, het energieneutraal bouwen en verbouwen en het aansluiten van een woning op duurzame energie zoals biomassa of een warmtenetaansluiting. Ook groene daken en groene gevels komen in aanmerking voor een korting op de leges. Woningeigenaren in Oldenzaal kunnen een aanvraag doen op de korting via www.oldenzaal.nl/groene-leges