Hondenspeelveld Stadsweide; een gerealiseerd buurtinitiatief
Hondenspeelveld Stadsweide; een gerealiseerd buurtinitiatief Foto:

Steeds meer buurtinitiatieven in Oldenzaal

OLDENZAAL - Meer maatschappij en minder overheid; dat is het mantra dat veel gemeenten tegenwoordig hanteren. Zij moeten immers steeds meer doen met minder middelen. Dit maakt het belangrijk om goede keuzes te maken. Wat kan de gemeente voor de inwoners doen, maar ook: wat kunnen inwoners zelf regelen? Door middel van buurtinitiatieven is er veel moois mogelijk.

In Oldenzaal bestaat al een tijdje het concept van de buurtinitiatieven, maar nog lang niet alle inwoners zijn hiermee bekend. Het concept is relatief simpel: een inwoner of organisatie heeft een goed idee dat bijdraagt aan de buurt en krijgt ondersteuning en financiƫle middelen om dit te realiseren. Zo zijn de afgelopen tijd al uiteenlopende buurtprojecten gerealiseerd, uiteenlopend van een buurt-kas, picknickplekken tot natuurspeelplaatsen. De ingediende initiatieven worden door een werkgroep Buurtinitiatieven van vier inwoners beoordeeld en gehonoreerd.

Aanvragen
Welzijnsinstelling Impuls is nauw betrokken bij de buurtinitiatieven. Inwoners die gezamenlijk een droom willen realiseren kunnen via Impuls en de gemeente ondersteuning krijgen. Een belangrijke voorwaarde is dat het idee een maatschappelijke meerwaarde heeft voor uw buurt en de saamhorigheid in de buurt vergroot. Het gaat dus niet alleen om projecten die de buitenruimte mooier maken, maar ze moeten tevens een bijdrage leveren op sociaal-cultureel gebied. Denk ook aan leuke activiteiten die gericht zijn op duurzaamheid. De projecten mogen geen commercieel doel hebben. Op de website www.impuls-oldenzaal.nl is het aanvraagformulier met voorwaarden te vinden. Dit is ook op te halen bij Impuls Breedwijs aan de Helmichstraat 42B en het Michgoriushuis.

Kinderactiviteit
Ook kinderen kunnen aan de slag in hun buurt! Het kan hierbij gaan om een leuke kinderactiviteit of een actie om de wijk mooier of schoner te maken. Kinderen zijn op dit gebied vaak erg creatief. Kinderen met een goed idee kunnen een financiƫle bijdrage voor hun project krijgen alsmede ondersteuning van het Kinderwerk van Impuls. Er kunnen geen aanvragen gedaan worden voor (bestaande) speeltuintjes.