Afbeelding
Foto:

Grote stijging zwerfdieren in Oldenzaal

OLDENZAAL - Het aantal zwerfdieren in Oldenzaal is vorig jaar helaas sterk gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het Dierenopvang Centrum Oldenzaal.

DOC Oldenzaal ving afgelopen jaar bijna 300 dieren op. Dit was een lichte stijging ten opzichte van het totale aantal in 2016. Zorgwekkender is wel dat het aantal zwerfdieren fors steeg met bijna 20 procent. Er kwamen dus meer dieren op straat terecht, al dan niet opzettelijk gedumpt. Het herplaatsen van deze dieren verliep gelukkig wel goed, een groot deel kon uiteindelijk door naar een nieuw gezin. Ook werden dieren over het algemeen sneller geplaatst dan voorheen.

Hereniging
Van de 155 zwerfkatten konden er slechts 16 herenigd worden met hun oude eigenaar. Vrijwel alle zwerfhonden werden weer door de eigenaar opgehaald. In 2016 was dit slechts 50 procent. De dierenopvang moedigt daarom aan om een dier altijd te laten voorzien van een chip, aangezien dit de kans op hereniging fors groter maakt.

Vrijwilligers
De dierenopvang blikt terug op een succesvol jaar dankzij de inzet van het team van 36 vrijwilligers. Zonder hen zouden alle activiteiten niet mogelijk zijn geweest. In weer en wind staan zij klaar voor de dieren. Dankzij hen werd er onder meer 4.480 keer gewandeld met een hond. Dit jaar werden er 5 jubilarissen in het zonnetje gezet, omdat zij inmiddels langer dan 5 jaar als vrijwilliger actief zijn voor de stichting. Daarnaast is de dierenopvang ook een erkend leerbedrijf dat 12 stagiaires mocht begeleiden afgelopen jaar; velen van hen bleven uiteindelijk actief na hun stage. De opvang is ook blij met de diverse pleegadressen waar zij gebruik van konden maken. Deskundige, liefdevolle mensen die kittens en eventuele moederpoezen op konden vangen. Zij zorgden er voor dat kittens elke twee uur een flesje kregen en opgroeien in een huiselijke omgeving. De dierenopvang is ook voor een groot deel afhankelijk van donaties naast de inzet van vrijwilligers. Natuurlijk zijn meer donateurs van harte welkom, kijk hiervoor op www.docoldenzaal.nl