Afbeelding
Foto:

Symbolische aftrap voor
herinrichting Stadstuinen

OLDENZAAL - Afgelopen maandag is de symbolische aftrap gegeven voor de herinrichting van de Oldenzaalse stadstuinen. De historische Palthetuin, Tuin van Soer en de tuin van de Bombazijn moeten straks samensmelten tot één grote oase. Een plan dat nogal veel voeten in de aarde heeft gehad.

Maandag was dan eindelijk de feestelijke maar nog wel symbolische aftrap voor de herinrichting van de tuinen. Symbolisch, want er is nog wel wat resterende besluitvorming om een en ander ook echt formeel vast te leggen. De starthandelingen werden maandag verricht door gedeputeerde Hester Maij van de Provincie Overijssel en wethouder Trees Vloothuis. Hierbij overhandigde de gedeputeerde ook een notarisappel-boom; een verwijzing naar de 'vergeten' soorten die vroeger bloeiden in dit soort gebieden.

Ontmoeten
De tuinen moeten straks een echte groene ontmoetingsplek worden voor alle Oldenzalers en bezoekers. De tuinen hebben een belangrijke historische waarde, maar kunnen ook praktisch gebruikt worden voor uiteenlopende bedrijvigheid en activiteiten. Zo is hier ook de stadsbrouwerij de Bombazijn gevestigd; een initiatief dat zowel het historische en economische met elkaar weet te verbinden.

Bredere context
De Stadstuinen passen ook binnen een veel bredere context; namelijk de gebiedsontwikkeling van Noordoost-Twente. De tuinen vormen straks namelijk ook een soort toegangspoort voor het buitengebied; bezoekers lopen vanaf de Herdenkingstuin achter het gemeentehuis, de Stadstuinen en Park 1862 het buitengebied in. Tevens wil de historische stadsbrouwerij ook granen en andere ingrediënten uit de directe omgeving van Oldenzaal gaan gebruiken om deze binding noch inzichtelijker te maken. Oldenzalers hebben een sterke binding van hun stad met het landschap, ook aangetoond in diverse onderzoeken volgens gedeputeerde Maij.

Investeren
Met deze onderbouwing investeert de Provincie Overijssel ook in de totstandkoming van dit project. Op 22 februari stemde de Provincie Overijssel in met 150.000 euro aan cofinanciering voor de herinrichting van de Stadstuinen.